Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska inte fixa allt

Norrtälje kommun anordnar inte längre sommarjobb, så kallad feriepraktik, till alla ungdomar i kommunen. Man slutade med det för ett par år sedan, när alliansregeringen tog bort det statliga anslaget till kommunerna för sommarjobb.

Annons

Det här tycker Socialdemokraterna är fel. Flera socialdemokrater har motionerat om att kommunen bör återinföra sommarjobben, och att alla ungdomar över 16 år skall erbjudas jobb över sommaren.

Det här kan låta som en bra idé. Ungdomsarbetslösheten är hög och visst är det bättre att ungdomarna får jobberfarenhet än att de går och slår dank hela sommaren.

Men det är ingen bra idé. Det är nära nog omöjligt för en kommun att skaffa fram bra och meningsfulla sommarjobb för alla ungdomar. Risken är därför att många ungdomar kommer att slå dank på ett kommunalt sommarjobb, istället för att slå dank hemma. Och det är knappast bättre.

En kommunal sommarjobbsgaranti ger också signalen till ungdomar att de inte behöver anstränga sig för att hitta ett jobb det ordnar kommunen. Det innebär att ungdomarna passiveras, och lär sig att de själv inte behöver göra något det fixar kommunen. Den falska lärdomen bär de med sig när de slutar skolan och skall söka ett ”riktigt” jobb.

Dessutom är det faktiskt ganska gott om sommarjobb för ungdomar i Norrtälje just nu. Trots lågkonjunkturen har Arbetsförmedlingen ett nittiotal sommarjobb för ungdomar i gymnasieåldern, vilket är tjugotalet fler än samma tid i fjol. Mycket talar också för att lågkonjunkturen och det låga värdet på den svenska kronan gör att fler turistar i Sverige i år. Det skapar nya jobb i turist- och sommarstaden Norrtälje, varav många för ungdomar.

Centerledaren Maud Olofsson brukar prata om att Sverige behöver ett värderingsskifte, där svenska folket skall sluta vara gapande fågelungar och istället bli ivriga bävrar. Det ligger mycket i det. Vi kan inte ha ett samhälle där man i unga år får lära sig att ”någon annan” skall fixa allting. Ett sådant samhälle kommer inte framåt, eftersom ingen tar egna initiativ.

Många tycker att ett bäversamhälle är ett osolidariskt samhälle. Så är det inte alls. Solidaritet är viktigt. Det behövs för att hålla samman ett samhälle. Men solidaritet kan inte kommenderas uppifrån, utan måste ha stöd bland människorna. Passiva människor är inte solidariska.

Därför bör Norrtäljes ungdomar fixa egna sommarjobb istället för att bli anvisade ett av kommunen. Det lär ungdomarna att ta egna initiativ, vilket både de och samhället har nytta av. Dessutom är det självklart mycket roligare med ett sommarjobb som man har fixat själv, är ett som man blivit placerad på av kommunen.

Mer läsning

Annons