Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gav föräldrar böter - får baxläxa

Sedan ett drygt år tillbaka råder en tvist om skolskjuts med båt mellan en familj och Norrtälje kommun. Men att ge familjen böter var felaktigt, anser kamamrrätten.

Annons

Tvisten mellan 15-årige Anton Klein och Norrtälje kommun som NT skrivit om flera gånger har pågått i snart ett par års tid.

Han bor på Skälbottna utanför Ljusterö men går i skolan i Norrtälje. Förra året beslutade barn- och skolnämnden om nya ersättningsnivåer för skolskjuts vilket innebar att föräldrarna då tvingades skjutsa sonen till närmsta hållplats. 

Familjen Karlén-Klein menade att ersättningen var för låg och att de inte hade råd att skjutsa den då 14-årige sonen.

Ersättningen för egenskjuts till skolan är 33 kronor per sjömil. För familjen Karlén-Klein har det inneburit att de fått 258 kronor per dag i ersättning. De har själva krävt 1 200 kronor. 

Det resulterade i att Anton Klein inte gick i skolan på vårterminen 2007. Eftersom det råder skolplikt hotade kommunen föräldrarna med vitesföreläggande på 10 000 kronor i mars förra året. Det överklagade föräldrarna i länsrätten där kommunen dock vann. Under höstterminen skjutsade därför föräldrarna pojken till skolan. 

Men Norrtälje kommun får alltså bakläxa av kammarrätten som menar att ett vitesföreläggande bara ska användas när alla andra utvägar tömts ut.

Skolverket menar att kommunen måste försöka utreda alla möjligheter att få barnet till skolan. Det Norrtälje kommun gjort är att erbjuda ersättning för egenskjuts och inackordering, men inte gått vidare tillräckligt med att lösa problemet anser rätten. 

Norrtälje kommun kommer att överklaga fallet till regeringsrätten, som är den sista instansen.

Anton Kleins föräldrar har inte gått att nå för en kommentar.

Therese Söderlund

[email protected]

Mer läsning

Annons