Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen föll på målsnöret med arbetssatsning – går miste om statliga pengar

Norrtälje kommun skulle anställt 36 nyanlända i extratjänster 2017 men lyckades bara sätta 34 personer i jobb. Därför får man nu inte hela sin utlovade del i de 500 miljoner bonuskronorna.

Annons

Varje svensk kommun har fått specialutformade direktiv av regeringen om hur många extratjänster som ska skapas för att sätta nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. De 239 kommunerna som klarade sina mål till slutet av december 2017 får nu dela på 500 miljoner kronor. Norrtälje kommun misslyckades med satsningen, med två jobb, enligt statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Det gör att de inte kommer att får hela sin utlovade del av bonusen.

– På en del håll har extratjänsterna använts lite fel och man har plockat in välutbildade personer i extratjänster. Då blockeras ju den här insatsen för dem som verkligen behöver den, svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett problem, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

I de fall kommuner inte lyckades med målet minskas statsbidraget i proportion till hur många tjänster de lyckats tillsätta. Norrtälje får 2 398 599 kronor i bonus. Ytterligare två jobb hade gett 153 102 kronor extra.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Elsy i Söderbykarl tar hand om blivande polishundar: ”Kärleken från hunden är det man blir rik på”

Närmare 10 000 extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa har inrättats i Sveriges kommuner visar statistik från Arbetsförmedlingen.– Kommunerna har behov av och svårt att hitta personal inom många olika områden, inte minst vård och omsorg. Det kan säkert vara många extratjänster som hamnat inom äldreomsorgen, säger Vivi Jacobson-Libietis.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Lättklädda tjejer upprör Norrtäljepolitiker – går till attack mot VM-arrangör: ”Ett förlegat sätt att se på kvinnor”

Det här är extratjänster:* Extratjänster är till för att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden och subventioneras av staten.* Extratjänster finns inom offentligt finansierade områden som inte bedriver affärsverksamhet, till exempel sjukvård, skola, barnomsorg eller äldrevård.* Arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen kan söka om de har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar, är nyanlända och har eller har haft en etableringsplan, eller är nyanlända och har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/EES-medborgare under de senaste 36 månaderna.* Regeringens mål är att det ska finnas 20.000 extratjänster 2020.* Extratjänster varar i tolv månader. Arbetsförmedlingen kan sedan förlänga extratjänsten med ytterligare tolv månader.Källa: Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons