Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen anställer idrottschef

Sedan länge finns det en kulturchef på Norrtälje kommun. Nu anställer kultur- och fritidsförvaltningen även en idrottschef.
– Jag tycker personligen att kultur och fritid är kultur och idrott. När det finns en kulturchef ska det också finnas en idrottschef, säger Hans Stergel (c), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Annons

I drygt tretton år har Björn Ahlséns arbetat som kulturchef i Norrtälje kommun. Det har varit så lyckat att kultur och fritidsnämnden nu beslutat sig för att även idrotten ska få en egen chef.

Idrottschefen är tänkt att vara en länk mellan idrottsföreningarna och kultur- och fritidsförvaltningen.

Tidigare har det varit så att de föreningar som har haft flest och bäst kontakter fått fördelar av det. Nu hoppas vi att det här hjälper mindre föreningar att få sin röst hörd, säger Hans Stergel. 

Tjänsten är internt finansierad. Dels med omorganiseringar till följd av att den tekniska avdelningen numera tar hand om idrottsanläggningsärrenden och dels av en del pensionsavgångar.

Nu får vi lägga pengar på mjukvaran istället för på hårdvaran. Det vill säga verksamheten i stället för anläggningarna, säger Hans Stergel.

Annonstiden för tjänsten gick ut den 30 maj. Enligt kultur- och fritidschefen Cecilia Möller har 49 personer sökt tjänsten, varav 15 är kvinnor. Åldersspannet är mellan 21 till 63 år. 

Vi har nu valt ut en grupp på sex personer som vi ska inleda intervjuer med, säger hon.

Det viktiga är att vi från förvaltningens sida får en person som jobbar ut mot idrottslivet, som utvärderar och följer upp våra beslut. I dag hinner man som tjänsteman inte vara ute på fältet, säger Cecilia Möller.

Björn Ahlsén har bara goda erfarenheter av sin tid som kulturchef.

Det är bra att det blir en speciell tjänsteman även för idrotten, som bygger relationer mellan idrottsföreningar och kommunen. Så att alla får ut så mycket som möjligt av pengarna, säger han.

Tillsättningen av idrottschefstjänsten är troligen klar i slutet av sommaren.

Gustaf Andersson

[email protected]

Mer läsning

Annons