Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökets bästa våfflor

Dags för allas storfavorit: Våfflor. Våffeldagen kallades förr för ”vårfrudagen”, en helgdag dag där frun i fråga var jungfru Maria. I folkmun förändrades sedan detta till ”våffeldagen”, en alldeles särskild dag som gjord för att frossa i frasiga våfflor med massor av sylt och grädde.
Goda våfflor som, om de bakas med jäst, håller sig frasiga också sedan de kallnat. Våfflor gjorda på bakpulver smakar däremot allra bäst helt nygräddade.
 

Annons

Frasiga våfflor (6-8 laggar)

3 dl vetemjöl (lite drygt)

4 dl mjölk

100 g smör eller margarin

10 g (2 tsk) jäst eller 1 tsk bakpulver

1. Om du väljer att använda jäst börjar du med att värma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med hälften av mjölken och häll i mjölet.

2. Rör till en jämn smet; tillsätt eventuellt lite mer mjöl om smeten känns alltför tunn. Häll i resten av mjölken och låt smeten jäsa i rumsvärme i ca 30 minuter.

3. Smält smöret och låt det svalna, blanda ner i smeten strax före gräddningen. Tänk på att inte kyla smöret fettet för att det ska gå fortare, gör man det blandar sig smeten inte som den ska och fastnar lätt i våffeljärnet. Smält avsvalnat fett kan förstås också ersättas med 1 dl flytande margarin.

4. Används bakpulver blandas vetemjöl och bakpulver med hälften av den kalla mjölken till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och blanda i det avsvalnade fettet.

5. Häll smeten i järn och grädda härligt frasiga våfflor.

Vardagens våfflor saknar fras, men är snudd på lika goda för det! Kaffevåffloran görs på tunn grädde och avnjuts bäst med strösocker eller lite sylt.

Kaffevåfflor (ca 8 laggar)

2 ägg

2 dl tunn grädde

3 dl mjölk

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 hg smör eller margarin, smält och avsvalnat

1. Vispa äggen och blanda dem med grädden.

2. Tillsätt mjölet väl blandat med bakpulvret och vispa ordentligt så att alla klimpar löses upp.

3. Tillsätt mjölken samt sist smöret.

4. Grädda våfflor på vanligt sätt och lägg dem inte på varann förrän vid serveringen. Servera med socker och eventuellt sylt.

Mer läsning

Annons