Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkhundar tävlar i Norrtälje

I går inleddes nordiska mästerskapen för narkotikasökande hundar i Norrtälje.
– Hunden har blivit det viktigaste vapnet mot narkotika på anstalterna, sa kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén, som fanns på plats för att inviga tävlingarna.

Annons

Kampen mellan finska, danska, svenska och norska ekipage från kriminalvården i respektive land pågår under två dagar på campusområdet och vid Norrtäljeanstalten. Syftet med tävlingen: att visa vilket ekipage som är bäst på att hitta gömda droger. 

Bland grenarna som man tävlar i finns lydnad, eftersök i verkstad och genomsökning av cell.

Antalet narkotikahundar på svenska fängelser har ökat mycket kraftigt på bara några år:

För inte så länge sedan fanns det två eller fyra stycken. Nu har vi ett 20-tal. Sådana här tävlingar är viktiga för att utveckla och jämföra metoder, sa Lars Nyhlén. 

De nordiska mästerskapen för narkotikasökande hundar hålls för andra året i rad. Förra året vann ett danskt ekipage.

Men nu ska bucklan hem, hoppades överdomaren Lars Engelin.

Till vardags ansvarar han också för utbildningen av hundförare inom kriminalvården.

Det är helt och hållet individuellt vilka hundar som är lämpliga att bli narkotikahundar. Individuella egenskaper är mycket viktigare än hundens ras, sa Lars Engelin. 

De svenska ekipagen i mästerskapen var inte lokala, men Mårten Svanborg, som till vardags arbetar som hundförare på Norrtäljeanstalten, visade med sin hund Rufus, en treårig blandning av cockerspaniel och border collie, hur ett rum ska sökas igenom.

Rufus är den ende som inte har några negativa erfarenheter av narkotika. För honom är det bara lek och skoj, sa Mårten Svanborg. 

Mats Hedström [email protected]

Mer läsning

Annons