Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska smaker av elever

En rejäl husman och en lite lättare, fräsch fiskrätt. När eleverna på Rodengymnasiets Hotell- och restaurangprogram väljer vilka maträtter som ska lagas till hotell Roslagens lunchgäster satsar de på klassiska smaker.

Annons

Pannbiff (10 port)

1 kg köttfärs

2 dl ströbröd

4 mjölk eller vatten

1 gul lök

4 tsk salt

2 msk potatismjöl

2 ägg

smör att steka i

1. Blanda mjölken (vattnet) med ströbröd, låt stå och svälla

2. Riv eller hacka löken fint.

3. Blanda färsen med ströbrödet, lök, potatismjöl, ägg och kryddor.

4. Stek en liten provbiff och smaka på, krydda mer om så behövs.

5. Doppa händerna i ljummet vatten och forma biffarna. Stek biffarna i smör.

6. Servera biffarna med mjukstekt, gul lök, lite sky och kokt potatis.

Biffarna kan med fördel göras i denna stora sats och frysas in som "snabbmat".

Fiskspett (4 port)

300 g laxfile

300 g vitfisk (gärna en fast sort)

1 gul paprika

1 röd paprika

4 grillspett

salt

1. Lägg grillspetten i blöt om du använder spett av trä (annars fastnar fisken på spettet.

2. Se till att fisken är helt benfri och skär den sedan i stora kuber.

3. Koka upp vatten i en kastrull.

4. Skär paprikan i bitar och låt den blancheras lätt i det kokande vattnet (annars bränns de lätt i ugnen).

5. Trä upp vitfisk, paprika och lax omväxlande på spetten.

6. Krydda spetten och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

7. Låt spetten stå i 200 grader i ugnen i ca 20 minuter.

8. Servera kokt ris och en smakrik aioli, vitlöksmajonnäs, till fiskspetten.

Mer läsning

Annons