Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofövning på Nordrona

En buss med ett 30-tal passagerare välte på Nordrona och katastrofen var ett faktum. Flera passagerare dog och många blev svårt skadade. Det hände i Norrtälje – men turligt nog var det bara en övning.

Annons

Larmet till SOS gick strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen. En linjebuss hade vält ner i ett dike och ett 30-tal passagerare fanns med på bussen. Det befarades finnas flera döda och många svårt skadade. Passagerare satt fastklämda. Katastrofläge och räddningstjänst, ambulanshelikoptrar och ambulanser kallades till platsen. Men igår var det bara en övning. 

Ungefär vartannat år görs stora katastrofövningar i Norrtälje, där alla inblandade får tillfälle att öva på extrema nödsituationer.

Vi gör det här för att lära oss hantera olyckor med många inblandade, berättar Marianne Eriksson, som har hand om katastrofövningar från sjukvårdens sida. 

Den är så nära verkligheten som möjligt. De skadade uppvisar blodiga ansikten och stora köttsår. De som ställer upp och spelar skadade är undersköterskeelever och värdar på Norrtälje sjukhus samt några ungdomar.

Övningen går ut på att lära sig ledningsteknik. Olika grupper lär sig samarbete. En grupp sjuksköterskor från sjukhuset ska ta sig till katastrofen på kortast möjliga tid. Igår tog det 45 minuter.

Acceptabelt? Ja, visst är det det. Man hinner inte alltid med när det är katastrofläge. Det tar tid att organisera, ändå är vi nära här. Det kunde ju ha skett på Singö, säger Marianne Eriksson. 

Hon betonar att övningen är till för att lära sig.

Det handlar mycket om struktur och ledning, det är A och O, och det är därför vi tränar för det här. 

Från olyckstillfället tar det 1 timme och en kvart innan de allra första körs till sjukhuset. Det är på tok för lång tid, anser Ulf Andersson, sektionschef för ambulanshelikoptern i Stockholms län.

Det är väldigt mycket. Men det kan ju bero på övningstekniska skäl. Idag var det bara två ambulanser med, annars är det ju fler, säger han. 

Från räddningstjänstens sida är man nöjd med att en buss användes i övningen.

Vi ville få in det i övningen, för rent tekniskt sett är det mycket svårt att lyfta en buss. Det går åt mycket folk, det är tungt och det är svårt att få utrustning till platsen. Men vi tycker det varit jättegivande. Roligt att se att vi har så kompetent personal, säger styrkeledaren Erik Elvermark.

Christina Gunnarsson [email protected]

Mer läsning

Annons