Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassan måste fungera

Försäkringskassan måste fungera. Så är det bara. Sjuka, föräldralediga, pensionärer och andra som är berättigade till bidrag måste få rätt ersättning, och på rätt datum. De som har frågor måste få tag på en handläggare utan att sitta timtals i telefonkö. Och givetvis måste handläggningstiderna vara korta.
 

Annons

I dag fungerar dock inte Försäkringskassan. I dag hamnar alltför många i kläm när de får vänta på sina pengar på grund av Försäkringskassans orimligt långa handläggningstider.

Enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är orsaken till problemen att man har organiserat om. Det stämmer säkert. Men det är ingen godtagbar förklaring. Försäkringskassans uppgift är så viktig, och så avgörande för många människor, att man inte kan ha väntetider på över en månad, oavsett hur många och stora omorganisationer man gör.

Adriana Lender är dock inte ansvarig till problemen. Det ligger istället hos den förre generaldirektören, Curt Malmborg, som avgick vid årsskiftet. Det var han som satte igång omorganisationen, och som slog ihop 21 länsorganisationer till en statlig myndighet, samtidigt som antalet anställda minskades kraftigt. Denna nya organisation har säkerligen fördelar, men uppenbarligen var nackdelarna ännu större.

Men ansvaret ligger också hos regeringen, och hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Hon har låtit problemen på Försäkringskassan pågå för länge. Hon borde bytt ut Curt Malmborg för länge sedan.

Nu måste hon ta igen den förlorade tiden. Nu måste hon se till att Försäkringskassan börjar fungera, även om det innebär att regeringen måste skjuta till mer pengar.

För även om det alltid är viktigt att Försäkringskassan fungerar, så är det extra viktigt för alliansregeringen. Socialdemokraterna gör sitt bästa för att utmåla alliansregeringen som hjärtlös, och kommer säkerligen snart att använda problemen på Försäkringskassan som ett exempel på detta, även om det är Curt Malmborg, en före detta socialdemokratisk statssekreterare, som orsakat problemen.

Till detta kommer att de förändringar som alliansregeringen genomfört i sjukskrivningsprocessen, och som har som syfte att färre skall fastna i sjukskrivning, förtidspension och utanförskap. De förändringarna är viktiga och bra, men kräver en väl fungerande försäkringskassa för att inte människor skall drabbas, till exempel att sjuka skall tvingas att arbeta fast de inte kan det.

Både för medborgarnas skull och för alliansregeringens skull måste därför Cristina Husmark Pehrson se till att Försäkringskassan snarast börjar fungera.

Mer läsning

Annons