Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källarfranskor

Annons

Ingredienser (50-60 st):

1 liter vatten, 37 grader

80 gr jäst

25 gr neutral matolja

25 gr salt

30 gr socker

100 gr rågsikt

1,8 kg vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och olja och vispa tills det löst sig. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig och blan, - gärna i maskin. Täck degen med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek - cirka 45 minuter.

Ta upp degen, knåda den elastisk och forma till lite platta portionsbröd, sikta gärna över lite vetemjöl. Lägg bröden på smord eller bakplåtspappersklädd ugnsplåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 220 grader, grädda bröden i tio till 12 minuter. Låt bröden svalna under bakduk.

Mer läsning

Annons