Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkul på Folkets hus

I helgen dansades julen ut när
Folkets hus i Norrtälje hade granplundring.
En tradition som varje år lockar till sig skaror
av dans- och godissugna barn.

Annons

Norrtälje

Enligt traditionen slutar julen med en brakfest på tjugondag knut. Föreningen Folkets hus i Norrtälje kunde inte vänta så länge utan bjöd på fest redan i helgen. Och ingen kom undan från ringdansen när Gabriella Wiberg spelade traditionella låtar på sitt dragspel.

Jag var uppe en sväng med barnbarnet och nu är jag helt slut, säger Lars Sundberg som är ordförande i Folkets hus i Norrtälje som arrangerar tillställningen.

I Norrtälje har den nuvarande Folkets hus-föreningen bjudit till dans söndagen efter trettondagen tolv år i rad, men förmodligen har plundringen förekommit innan dess. Julgransplundring är en gammal Folkets hus-tradition.

Barn har inte julgransplundring i hemmet som jag hade när jag var liten. Hit är alla välkomna och alla har kul, säger Lars Sundberg.

Dansen är över och barn med godispåsar i händerna försöker hitta en plats på golvet att sätta på sig skorna. Barnvagnarna som står uppradade utanför Folkets hus försvinner så sakta. Inne i huset sitter fortfarande några som inte återhämtat sig efter dansen och dricker kaffe på bit. Mitt bland dem står arrangörerna och reflekterar högt kring årets fina tillslutning

57 barn det måste vara det bästa vi haft, säger Lars Sundberg.

I alla fall på länge, säger Per-Åke Jeansson, vice ordförande.

Mer läsning

Annons