Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbsdesserter på nya sätt

Inför midsommarfirandet vet många av oss redan tidigt att vi vill njuta av dilldoftande färskpotatis med olika sorters sill följt av något från grillen. Men hur kan man variera dessertklassikern jordgubbstårta?
Köket har tagit hjälp av passionerade efterrrättsälskaren Åsa Svensson, kock på Åkerögården.
- Gör flera, på midsommar är det svårt att nöja sig med bara en dessert, ler hon.

Annons

Yoghurtparfait med jordgubbar (10 port)

5 dl matlagningsyoghurt

1,3 dl vispgrädde (ev laktosfri)

3,5 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

1. Vispa grädden. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

2. Häll blandningen i en form med avtagbar kant som du först klätt med plastfolie.

3. Ställ formen i frysen i cirka 4 timmar. Ta fram cirka 20 min innan servering. Garnera med jordgubbar eller säsongens bär.

Marängtårta (10 port)

8 äggvitor

2 tsk ättiksprit

1 tsk vaniljsocker

4 dl socker

garnering:

100 g mörk choklad av hög kvalitet

5 dl vispgrädde (ev Laktosfri)

2-3 liter jordgubbar

1. Sätt på ugnen på 225 grader.

2. Vispa äggvitorna och vaniljsocker till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa igen tills blandningen är hård och blank.

3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita en ring på ca 30 cm i diameter. Bre ut marängsmeten.

4. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och sätt in marängen. Grädda den i mitten av ugnen i ca 1 timme. Låt sedan svalna.

5. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och ringla den över marängen. Vispa grädden och ansa bären. Dekorera tårtan precis innan

det är dags att servera den.

Jordgubbs- och rabarbermums med vit chokladmousse (8 port)

200 g rabarber

400 g jordgubbar

0,5 dl råsocker

1,5 dl vatten

chokladmousse:

100 g vit choklad

2 dl vispgrädde

mynta till garnering

1. Börja med chokladmoussen. Hacka chokladen, koka upp grädden. Häll grädden över den hackade chokladen och rör om så att den smälter. Låt stå i kylen tills den är riktigt kall, gärna över natten.

2. Skala eventuellt rabarbern, om den är grov, och skiva tunt. Rensa och skiva jordgubbarna.

3. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med råsocker och vatten. Koka rabarberna mjuk. Ta kastrullen från värmen och tillsätt jordgubbarna. Låt kallna. Fördela på åtta glas.

4. Vispa chokladgrädden krämig och klicka eller spritsa moussen över jordgubbs- och rabarberkompotten. Garnera med mynta.

Champangetoppad jordgubbssoppa med kokosbiskvier och vaniljglass (10 port)

1 liter jordgubbar + 10 till garnering

2 msk florsocker

1 apelsin,pressad saft

1 dl champange

1 liter vaniljglass

kokosbiskvier (20 kakor)

200 g mandelmassa

1 dl strösocker

1 äggvita

3 msk vetemjöl

0,5 dl kokos

några droppar röd hushållsfärg

1. Kokosbiskvier: Sätt på ugnen på 175 grader.Riv mandelmassan fint. Blanda med socker och äggvita. Vänd i mjöl och kokos. Färga smeten

rosa med hushållsfärg. 2. Mjöla fingrarna och rulla 20 bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt

kallna på ett galler.

3 Rensa och mixa jordgubbarna med florsocker och apelsinsaft. Kyl soppan väl. Fördela champagnen över soppan precis före servering.

4. Häll upp soppan i glas eller i djupa tallrikar. Lägg i en kula vaniljglass och garnera med halverade jordgubbar. Servera med kokosbiskvierna.

Mer läsning

Annons