Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzfest i juni

Krogjazz på stan och konserter i parken.
Årets jazzfestival följer konceptet från de ­senaste två åren.
- Det som är bra är att vi ligger mitt i smeten nu, säger Lino Åberg
i jazzklubben.

Annons

Sedan flera år tillbaka tar jazzen över i Norrtälje under helgen efter midsommar. Då är det jazzfestival med krogjazz, parad genom stan och musik i Societetsparken. Dit flyttade konserterna från Roslagsskolan för ett par år sedan.

En lyckad förändring, enligt Lino Åberg i arrangerande Norrtelje jazzklubb.

 Det tycker jag. Det som är bra är att vi ligger mitt

i smeten nu, där folk rör sig.

Jazzklubben har haft funderingar på att flytta till­baka konserterna till ­Pythagoras, där festivalen höll till de första åren. Men det går inte, eftersom Barnens verkstad har öppet hela sommaren.

 Vi har öppet varje dag

i tio veckor. Då är det omöjligt att plocka bort och plocka fram materialet. Där­emot går det bra att hyra Varggropen under vår och höst, säger museichefen ­Erika Grann.

Årets festival äger rum ­

2628 juni. Norrtälje­trion Fem­isoul, som består av ­Ellinor Videfors, ­Lotta ­Gustafsson och Malin Nordholm, har tidigare sjungit på krogar under jazz­dagarna och gett uppskattade konserter i Norrtälje vid olika tillfällen. Nu står de på ­Societetsparkens scen på fredagkvällen tillsammans med Roslagens storband.

Dagen efter invigs festi­valen officiellt med jazzparad från Lilla torget till Societets­parken med musikern Eddie Bruhner i spetsen. Sedan blir det ut­delning av stipendier till unga musiker och ungdomskonsert.

På lördagkvällen blir det mer storbandsmusik. Den här gången med Janne ­Ersson Big Band från Göteborg och Hayate Kafé.

 Han sjunger Frank ­Sinatralåtar, jazzstandards som folk känner igen, säger Lino Åberg.

På söndagen blir det barnkonsert i parken med Mississippi Seven mitt på dagen. På eftermiddagen ges konserten ”Meta sings Ella” där Meta Roos sjunger Ella Fitzgerald-låtar.

För tre år sedan hade ­jazzdagarnas konserter ­dåliga publiksiffror och ­festivalen drabbades av ett rejält ekonomiskt bakslag. Efter det flyttade konserterna till parken. Sedan dess har det gått bättre.

 Det har gått bra de ­senaste åren. Vi har gått plus och hämtat igen tappet vi hade. Men om vi inte hade våra sponsorer ­skulle vi gå back varje år, säger Lino Åberg.

Förutom konserterna blir det, precis som tidigare, gratis krogjazz på många av stans uteställen under hela festivalen. I år är ­Åtellet, som öppnar i april, ett av nytillskotten.

Mer läsning

Annons