Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Emanuel Johansson (S):Jag har inte gjort något fel

S-kollegor kritiserar Norrtäljepolitikern Jan Emanuel Johansson för att ha försökt hyra ut både en lägenhet i Stockholm och ett hus på Gotland till överpris.
- Jag har inte gjort något fel så jag tänker inte be om ursäkt, säger Johansson själv.

På bloggen i natt: "Jag ber inte om ursäkt. Jag säger förlåt."
LEDARE:
Riksdagsplatsen
i fara vid nästa val

Mer blogg: Nu säljs huset på Gotland

Annons

Norrtelje Tidning berättade tidigare i veckan om Jan Emanuel Johanssons (S) misslyckade försök att hyra ut sin lägenhet i Stockholms innerstad för 10 000 kronor i veckan. I går kom uppgifter från Svenska Dagbladet om att Norrtäljepolitikern också försökt hyra ut ett hus på Gotland via annonssajten Blocket. För en vecka under bästa semestertid ville Johanssons företag ha 35 000 kronor.

Kollegan Carina Moberg, ordförande i Socialdemokraternas bostadspolitiska grupp i riksdagen tycker att Johansson gått emot partiets bostadspolitik genom att försöka ta ut överhyra för sina bostäder.

Det stämmer naturligtvis inte alls med vår bostadspolitik. Vi vill ha schyssta regler och rättvisa på bostadsmarknaden, säger Carina Moberg till SvD.

Johansson säger till Norrtelje Tidning att han tror att kritiken beror på att människor inte förstått att uthyrningen gällde från ett företag till ett annat företag.

Jag försökte inte lura en fattig änka, jag har inte försökt sko mig. Jag försökte hyra ut min lägenhet under kort tid till gott ställda och företag det är inte fel eller olagligt. Dessutom gick det inte.

Varför krävde du inte bara en skälig hyra?

Jag har inte tillstånd att hyra ut min lägenhet under längre perioder utan det här handlar om korttidshyra och det medför kostnader, det är bara att kolla med andra företag som hyr ut lägenheter. Vad tar de i hyra, vad är en skälig hyra? frågar Johansson retoriskt.

Att folk har engagerat sig i frågan tror Johansson beror på att det anses fel av en Socialdemokrat att driva företag.

Hyckleri, vem är det som hycklar. Tacka fan att jag försöker sko mig det ligger i ett företags natur. Förlåt men jag är företagare, säger Johansson.

Du tänker alltså inte be om ursäkt?

Jag har tänkt igenom det här hela dagen och hört med en massa advokater och jag har inte gjort något fel eller olagligt. Därför tänker jag inte heller be om ursäkt.

Socialdemokraterna i Stockholms län vill inte uttala sig om uthyrningsannonserna innan ordförande Mikael Damberg hunnit träffat Jan Emanuel Johansson.

Han måste få berätta sin version och först då kan vi säga någonting om förtroendefrågan, säger Nina Blomberg, kommunikationsombudsman.

Kan bostadsaffärerna äventyra Jan Emanuel Johanssons möjlighet att sitta i riksdagen?

Jag har aldrig hört att någon blivit petad under en mandatperiod. När listan sätts får man ett förtroende och det förtroendet sträcker sig fram till nästa mandatperiod, säger Nina Blomberg.

Mer läsning

Annons