Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jae-Won gör rap av livet i Norrtälje

I en nybyggd studio i en av U-husets lokaler håller 22-åriga rapartisten Jimmy ”Jae-Won” Skoog på att färdigställa sitt första album.
- Det blir mer personligt än något jag tidigare gjort, säger han.

Annons

Studion ligger i en liten bar­ack i en av de större lokalerna vid hamnen. Jonathan Ojeda, studio- och teknikansvarig på U-huset och producent för Jae-Wons skiva, berättar att det är byggnadsprogrammet som byggt studion med material som bekostats av U-huset själva.

 Den är superfräsch och det finns gott om plats att använda riktiga instrument. När jag och Jimmy har spelat in tidigare har vi suttit i min egen studio och där får man knappt plats, säger han.

Jae-Wons album, där även Jimmy Skoogs skivbolagsboss, tillika låtskrivarpartner Anders Wicander medverkar, har nu börjat få riktig form. Jimmy Skoog beskriver låtskrivarprocessen och produktionen som ett totalt samarbete mellan alla parter.

 Ofta kommer jag eller Jonathan på en idé som vi vill berätta genom musikens stämning eller så är det en melodislinga eller en textrad. Det är olika varje gång, säger han.

Rent musikaliskt beskriver han albumets låtar som mer hip-hopförankrade än tidigare med starka synthar som andas 1980-tal.

Själva texterna har också ändrat karaktär och handlar en stor del om att följa sina drömmar och kunna leva ett bra liv.

 Det kan låta som en kliché och från början var tanken att musiken mest skulle vara kul, precis som på den EP som jag gav ut i år. Men nu ser jag att texterna är väldigt mycket jag och mitt liv och det är jag stolt över, säger han.

Under inspelningsprocessen sitter oftast Jimmy Skoog och Jonathan Ojeda och testar olika saker med verser, uppbyggnader och refränger. I motsats till klassisk hiphop skriver de låtarna utifrån en låtstruktur som mer påminner om vanliga poplåtar.

Vi har alltid vers, brygga och refräng och använder gärna många riktiga instrument i stället för bara synthar och datorer. Det gör att musiken står ut, säger Jonathan Ojeda.

När låtarna har kommit en bit i produktionsstadiet brukar Anders Wicander komma in och ge sitt omdöme. Något som inte alltid blir som Jimmy Skoog och Jonathan Ojeda tänkt.

 Jag säger alltid vad jag tycker och det kan vara svårt eftersom killarna jobbat länge med låtarna, medan jag som lyssnare tycker att det låter konstigt. Men oavsett vad som händer brukar de få idéer att prova eller ta bort efter mina synpunkter, säger Anders Wicander.

För tillfället håller de på att sätta verserna till låten ”Fade away”. En melankolisk, men svängig synthsymfoni med en spännande refräng där bakgrundssången påminner om indianmusik. Jimmy Skoog berättar att han numera alltid går omkring med block och penna för att skriva ned rader eller idéer som kan passa som texter till låtarna.

Trots mycket tid i studion, ibland kan en inspelningssession ta runt fem timmar, försöker Jimmy Skoog också att leva sitt vanliga liv.

 Jag jobbar nio till fem varje dag, tillbringar mycket tid i studion och vill dessutom vara hemma mycket med min tjej. Detta är livet för någon som håller på med musik i Norrtälje och det vill jag skildra på albumet, säger han.

Skivan, som ännu inte har något namn, beräknas släppas i vår via Stonerude records.

Mer läsning

Annons