Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ivrigt klädbytande i Finsta

På Växplats Nybyn i Finsta kunde man byta kläder i lördags.
Det gick också att kolla in en helt ny kollektion av ekologiska kläder.

Annons

Växplats Nybyn är en ekologisk handelsträdgård utanför Finsta. I lördags var det öppet hus med flera olika aktiviteter. Bland annat visades prov på ekologiska kläder och man kunde plocka eterneller och grönsaker på självplocket. Det var också klädbytardag. 

Anna Blomström Lilja står bakom företaget MiljöKlon, klädföretaget som arbetar med ekobomull. Bomullen odlas utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, och den är dessutom rättvisemärkt. 

Rättvisemärkt innebär att bomullen skördas under drägliga arbetsförhållanden, som till exempel att arbetet inte görs av barn.

Den nya kollektionen kläder som nu visades upp görs av bomull från Indien. Bland annat finns den i lite större barns storlekar.

Det brukar vara väldigt svårt att hitta ekologiska kläder i storlekar för barn i 412-årsåldern, säger Anna Blomström Lilja, som skapade sitt företag 1995 och håller till utanför Enköping.

Men hon är väninna med Kristina Mattsson som driver Växplats Nybyn, och därför kommer hon till Roslagen lite då och då med sina produkter.

Det är bra för mig att komma ut så här, jag säljer ju via postorder. Det här är ett bra sätt för mig att höra från kunderna vad som efterfrågas. 

På Växplats Nybyn gick det också att byta till sig kläder. Lille Olle, 3,5 år, hängde med mamma och moster på en liten rundtur på Växplatsen.

När mamma Johanna S:t Claire Renard spanade på en overall till vintern ville han dock inte vara med längre. Men mamma tyckte det var ett bra initiativ med klädbytardag.

Absolut. Det är superbra att man kan byta kläder så här, speciellt när det gäller barn, för där har man ju så stor omsättning, menade Johanna. 

Växplatsens Kristina Mattsson var klart nöjd efter dagen.

Vi har haft en trevlig dag med en hel del folk här som plockade både eterneller och grönsaker. En del var här och bytte kläder också, så vi är jättenöjda, sammanfattade Kristina Mattsson. 

Christina Gunnarsson

[email protected]

Mer läsning

Annons