Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i bättre villkor för småföretagarna

Situationen för småföretagare är i dag hårt pressad. Dagligen träffar vi företagare i Norrtälje och i Stockholmsregionen som beskriver hur villkoren för företagarna har försämrats.

Annons

Bankernas restriktiva hållning till lån med rimliga räntor för investeringar är ett problem. Många större företag dröjer medvetet med betalningarna vilket gör att många mindre företag får likviditetsproblem. Detta tillsammans med den borgerliga regeringens höjning av arbetsgivareavgifterna för småföretag har gjort läget värre och att lönsamheten snabbt sjunker.

Krisen börjar också slå hårt mot Stockholmsregionen. Varslen och konkurserna har ökat lavinartat under hösten. I Stockholm har antalet konkurser ökat med 53 procent jämfört med samma månad i fjol, trots att den värsta stormen ännu inte nått regionen. För varje person som blir arbetslös och för varje människa vars företag går i konkurs är det drömmar som går i kras och livsverk som krossas.

Vi socialdemokrater anser att det nu är hög tid för regeringen att agera för bättre villkor för småföretagarna. Men den moderatledda regeringen väljer att möta krisen och människors öden med passivitet. De förlitar sig på att marknaden ska lösa samhällsproblemen.

Vi socialdemokrater har presenterat en rad åtgärder för att möta jobbkrisen; industripaket, forsknings- och innovationspaket och ett särskilt stimulanspaket på 15 miljarder kronor. Vi vill också se till att småföretagarna får rimliga villkor som stärker förutsättningarna för företagandet.

Vi vill omgående korta samtliga betalningstider på statens fakturor från 30 till tio dagar. Det är inte ovanligt med betalningstider på mellan 60 120 dagar vilket kan provocera fram konkurser i annars sunda företag. En sådan åtgärd skulle ge landets småföretag en ordentlig förstärkning av likviditeten. Ett liknande förslag har nyligen lagts i Storbritannien och kan även i Sverige införas omgående.

Vi vill göra det billigare att anställa för småföretag genom en riktad sänkning av arbetsgivaravgiften. Regeringens generella skattesänkningar ger mindre träffsäkerhet och därmed sämre effekt. Den borgerliga regeringens höjning av arbetsgivaravgiften för de minsta företagen har inneburit ökade lönekostnader för en företagare med 3-4 anställda. Det försvårar ytterligare för småföretagen och riskerar att leda till fler konkurser och förlorade jobb.

Vi vill inrätta en ny riskkapitalfond på fem miljarder kronor för innovation, utveckling och entreprenörskap

Dessa åtgärder skulle lösa de mest akuta problemen för många småföretag. Vi vet att många företag har svåra likviditetsproblem när inkomsterna minskar och riskerar därmed att inte kunna täcka lönekostnaderna. Risken för konkurser ökar dramatiskt.

Därför behöver vi frigöra resurser till investeringar i Stockholmarnas och Norrtäljebornas framtid, för insatser till de små och medelstora företagen där också många av de nya jobben kan skapas.

Mer läsning

Annons