Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inventering ska stärka fisken i ån

I helgen inventerades fiskebeståndet i Norrtäljeån. Resultatet ska utgöra underlag för förbättring och restaurering av ån.

Annons

Inventeringen sker på uppdrag av Norrtälje kommun och Norrtälje sportfiskeklubb och är delvis finansierad av länsstyrelsens fiskevårdsmedel. Projektledare för inventeringen är ekologen Mikael Söderman, som utför arbetet under Naturvårdsstiftelsen. Resultaten från inventeringen kommer att behandlas i en fiskevårdsplan, nästa sommar kommer det konkreta arbetet med åns förbättringsarbete att ske.

Det är inte klart ännu vad som behöver göras, men jag tror att vi behöver ändra lite i bottenvegetationen, lägga ut stenar, plantera träd och så vidare, säger Mikael Söderman. 

Inventeringen har skett genom elfiske. Ett strömförande rör sticks då ned i vattnet. När elen slås på så bedövas fiskarna i närheten och flyter upp till ytan. Elfiske får bara utföras av utbildad personal och det krävs tillstånd från länsstyrelsen. Genom denna metod kan man kartlägga stora ytor och beräkna hur mycket fisk det finns. Fiskdatan förs sedan in i register och därifrån kan fiskebeståndet utläsas. Mikael Söderman är aningen förvånad över resultatet.

Det var dåligt med småöring de som mäter cirka en decimeter. Och det var lite underligt. Jag hade förväntat mig ett bättre resultat. Däremot var det gott om både mört och abborre. 

Orsaken till småöring-bristen är, enligt Mikael Söderman, allt för tät vegetation plus dåligt med vatten. Havsöring vill ha det strömt och grunt men inte för grunt. Då lockas de ut på djupare vatten och får konkurrera med de andra fiskarna. 

I dag har fiskarna rätt goda förutsättningar att leva och trivas i ån. Med undantag för vissa naturliga omständigheter som vattenflöde och växtlighet. Faktorer som alltså ska förbättras. Med start nästa sommar. 

Kommer åtgärderna att märkas i stadsbilden?

Nej. Och gör vi något så kommer det smälta in i den naturliga omgivningen, säger Mikael Söderman.

Katarina Hansson

[email protected]

Mer läsning

Annons