Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandring av arbetskraft krävs för att korta köerna

Socialminister Göran Hägglund skriver i ett debattinlägg i DN den 5 september 2008 att det är oacceptabelt att varannan patient tvingas vänta längre än vad vårdgarantin föreskriver. Rubriken på artikeln är: ”1 miljard till att korta vårdköerna ”.

Annons

Intentionen är bra. Jag håller med socialministern i sak men lösningen går inte till roten med det stora problemet: att det inte finns läkare. I dag saknas uppemot 1 000 allmänläkare i vården. Att dela ut en miljard är därför som att belöna den som vinner en kapplöpning med rullstolar där inte alla deltagare har hjul.

I dag har glesbygden stora problem att rekrytera läkare. Det gör att glesbygden även har svårt att få pengar ur Göran Hägglunds belöningsmiljard.

Bara Stockholms län hyr i dag vårdpersonal för 100 miljoner kronor varje år och trenden är ökande. För Sverige som helhet är samma summa en miljard kronor. Skulle detta belopp frigöras skulle de vårdanställda kunna få en löneökning om 1 000 kronor i månaden. Pengarna skulle också kunna användas till att resursförstärka psykiatrin, den förebyggande vården, skolsjukvården eller äldrevården.

Vi måste nu få stopp på tunnelseendet och se på vården som vi ser människan, en helhet.

Det spelar ingen roll om det är vänsterpartister, folkpartister, moderater eller socialdemokrater som sitter vid makten. Ingen har råg i ryggen att gå emot läkarkåren.

Jaha. Vad ska man då göra? Jag har några förslag, men det finns fler.

•Inför en nationell prislista för vad en sak får kosta, och låt patienten välja själv var han vill gå i hela Europa.

Detta innebär att man på kort sikt tar man ner vårdköerna. På lång sikt är det dock inte bra.

Fördelen är att ingen vill mista sin patient så förhoppningsvis gör man allt för att patienten ska stanna på sitt sjukvårdsområde.

• Satsa på arbetskraftsinvandring av sjukvårdspersonal samtidigt som vi ökar på utbildningsplatserna i Sverige. Dessutom måste vi måste ta hand om de invandrare som säger sig vara utbildade inom sjukvården. Låt dem göra tester för att avgöra om de kan jobba inom sjukvården. Det är skamligt att inte ta till vara på dessa krafter, inte minst för att det saknas läkare och sjuksyrror som kan prata andra språk än svenska.

• Sluta hyckla om läkarnas alldeles för stora makt. Läkarna släpper inte in kollegor från andra länder samtidigt som man själv åker till Norge, England, USA eller arabvärlden och arbetar. Men det pratar man tyst om.

Jag deltog själv i ett projekt där 17 sjuksystrar från Litauen kom till Sverige (Norrtälje kommun) och arbetade i vården. Det gick alldeles utmärkt.

Sverige är kanske världsledande på mycket, men inte på att ta hand om utländsk sjukvårdspersonal.

Om politikerna slutar att fokusera på driftsform utan ser till att patienten kommer i första hand så kommer det att bli bra.

Jag har hållit på med arbetskraftsinvandring, -utbildning och -rekrytering sedan 1999 jag har visat att det går att rekrytera personal utomlands utan att det hindrar svensk lag.

Jag har inte förankring i partiet i denna fråga, men det är socialdemokratiskt att vara solidarisk med dem som är sjuka och inte kan föra sin talan.

Mer läsning

Annons