Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interner JO-anmäler ”munkavle” på Norrtäljeanstalten

Flera interner vid Norrtäljeanstalten har JO-anmält att de har belagts med munkavle på fängelset. De har inte fått ringa sina advokater och har nekats kontakta media. Kriminalvården tillbakavisar kritiken.

Annons

De interner som har klagat till Justitieombudsmannen, JO, om att de inte får ringa sina advokater pekar enstämmigt ut en säkerhetsansvarig på anstalten som boven i dramat. Internerna hävdar att denne man systematiskt har nekat dem att ringa sina ombud och enligt en av internerna har han även uttalat sig föraktfullt mot de intagna. Vid ett arbetsplatsmöte ska han bland annat ha sagt ”De intagna är den lägst stående form som finns”. 

Anmälarna hänvisar även till ett mail som distribuerats av en kriminalvårdsinspektör i vilket den säkerhetsansvarige uppges ha sagt att personalen endast ska låta de intagna som ska överföras till sina hemland för att avtjäna resten av sina straff att ringa sina advokater på anstaltens tjänstetelefoner.

Efter att ha pratat med den säkerhetsansvarige och anstaltens chef Hans-Olof Larsson drar Kriminalvårdens regionschef Inga Melander slutsatsen att det uppenbarligen har funnits motsägelsefulla uppgifter om anstaltens rutiner gällande de intagnas förutsättningar att ringa sina advokater.

I sitt yttrande till JO tycks det som om Inga Melander nu hoppas på bättring då hon nyligen har gått igenom de lagar och föreskrifter som gäller med anstalten i Norrtälje. 

I en annan JO-anmälan hävdar en intern att han har nekats att tala med media efter det uppmärksammade fallet där en vårdare på anstalten polisanmäldes efter att hon i en chatt på internet pekade ut en intern som tjallare.

Kriminalvården tillbakavisar detta påstående och skriver i sitt yttrande till JO att de i största möjliga mån försöker att tillåta kontakt mellan de intagna och journalister men att det inte alltid går att ordna på det sätt som de intagna och media önskar med hänvisning till säkerheten på anstalten.

Alla som klagar hos JO får ett beslut, men hur lång tid det tar innan det kommer beror på hur mycket arbete som behövs för att utreda ärendena. 

Åsa Forsberg

[email protected]

Mer läsning

Annons