Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte tillräckligt ansvarsfull

”Regeringen är passiv.” Det är Socialdemokraternas främsta skällsord mot regeringen just nu.

Annons

”Regeringen är passiv. Man gör för lite och för sent.” Så låter det från Mona Sahlin och Thomas Östros. ”Vi ser samma passivitet från den borgerliga ledningen i kommunen som vi ser hos den borgerliga regeringen”, skriver Norrtäljesocialdemokraten Kristian Krassman på sin blogg.

Vad är det då man tycker att regeringen och kommunledningen skall göra? Jo, satsa mer pengar. Mer pengar till vidareutbildning, mer pengar till kommunerna, mer pengar till a-kassan, mer pengar till sjukförsäkringen, mer pengar till det mesta. Genom att satsa mer pengar skall regeringen och kommunledningen få fart på Sverige och Norrtälje, enligt nationalekonomen John Maynard Keynes teorier.

Frågan är dock hur mycket man kan satsa. Ju mer man satsar, ju större blir hålet i stats- respektive kommunkassan. Om man satsar alltför mycket pengar är risken stor för att det kommer att krävas enorma sparpaket för att få statens och kommunens ekonomi stabil igen.

Det gäller därför att satsa med förnuft. Och det gör också regeringen och kommunledningen. Man följer också Keynes idéer, men man gör det med måtta, så att inte finanserna raseras.

Alliansregeringen har lärt sig läxan från den förra ekonomiska krisen i början av 1990-talet. Då var statens budgetunderskott mycket stora och det krävdes många år av bistra saneringsprogram för att få ekonomin på fötter igen. Så vill inte alliansregeringen ha det igen.

Socialdemokraterna tycks dock inte ha lärt sig läxan. För dem tycks det bara vara att ösa på. Det är lätt att minnas socialdemokraternas linje under den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, då man förordade en momssänkning på fem procent för att ”få fart på Sverige”, samtidigt som statens budgetunderskott närmade sig 200 miljarder kronor. Den här gången är det inte skattesänkningar som skall få fart på hjulen. Den här gången vill Socialdemokraterna istället höja skatten, fast bara för de rika.

Det är därför inte så konstigt att Socialdemokraternas opinionssiffror backat en längre tid. Väljarna tror helt enkelt inte på deras politik. Den är inte tillräckligt ansvarsfull.

Till detta kommer att Socialdemokraterna ropat ”regeringens politik är hänsynslös” minst en gång för mycket. I höstas varnade man gång efter gång för att köerna på socialkontoren skulle öka vid årsskiftet när regeringens förändringar av sjukförsäkringen fick fullt genomslag. Så blev det inte. De utförsäkrade gick inte till socialkontoren. De flesta gick tillbaka till sina jobb.

Om Socialdemokraterna inte skall fortsätta sin kräftgång så måste man därför hitta andra sätt att angripa regeringen på. De man använt hittills, och de man använder just nu, tror väljarna inte längre på.

Mer läsning

Annons