Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte säkert att Bildt tackar ja

EU-valet närmar sig. Kandidaternas valkampanjer börjar så smått komma igång, liksom medias granskning av hur EU-parlamentarikerna skött sig den gångna mandatperioden.

Annons

Tyvärr har granskningen hittills bara bestått i om de deltagit i EU-parlamentets omröstningar. Det är viktigt, men mera intressant är om de hållit sina vallöften. Men den granskningen kanske kommer, även om den är jobbigare att göra än att bara räkna omröstningstillfällen.

EU-parlamentet har stor makt i EU-samarbetet och makten ökar om Lissabonfördraget genomförs. Fortfarande är det dock bara EU-kommissionen som har rätt att lägga fram förslag. Än viktigare än vilka som sitter i EU-parlamentet, är alltså vilka som sitter i EU-kommissionen.

I höst väljs en ny kommission. Hittills har Sverige haft två EU-kommissionärer, Anita Gradin och Margot Wallström, båda socialdemokrater. Av politiska rättviseskäl bör därför nästa kommissionär komma från ett alliansparti.

Den naturligaste namnet är moderaten Carl Bildt, utrikesminister och tidigare statsminister. Det är dock inte helt säkert att han vill. Detta beror antagligen på vilket ansvarsområde Sverige får i den nya kommissionen. Om Sverige får ett viktigt område, lär Carl Bildt vara intresserad. I annat fall tycker han troligen att det är roligare att vara kvar som utrikesminister.

Vilket som blir Sveriges ansvarsområde beror till en stor del på om vår nuvarande kommissionär, Margot Wallström, anses ha en tung post eller inte. Har hon en tung post, lär vår nästa kommissionärs ansvarsområde inte bli lika tungt.

Det finns dock olika uppfattningar om Margot Wallström har en tung post eller inte. Hon är i och för sig vice ordförande i kommissionen, vilket ju är tungt. Å andra sidan har EU fem vice ordförande, och Margot Wallströms ansvarsområde är ”kontakter mellan institutionerna och kommunikationsstrategi”, vilket knappast är något av kommissionens tyngre områden.

Moderaterna är det överlägset största allianspartiet. Moderaterna anser det därför som självklart att nästa svenska EU-kommissionär blir en moderat.

Om Carl Bildt tackar nej skulle man möjligen kunna godta EU-minister Cecilia Malmström (FP) på grund av hennes stora kompetens. Tyvärr sägs hon inte vara intresserad. I så fall är biståndsminister Gunilla Karlsson och justitieminister Beatrice Ask de bästa namnen. De känns som de mest lämpliga av de moderata ministrarna.

Varken Anita Gradin eller Margot Wallström satt dock i regeringen när de utsågs till kommissionärer. Kanske gör Fredrik Reinfeldt på samma sätt. I så fall kan Per Unckel eller Bo Lundgren bli Sverige nästa kommissionär. Anders Björck lär det dock inte bli.

Mer läsning

Annons