Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara sommaren tar slut

Annons

Hösten är ljuvlig, men inte mitt i semestern. Kastet från lata dagar på stranden till ösregn, och det värsta av allt - kyla, gick överraskande fort. Ena dagen längtar man efter lite regn, för växtligheten och böndernas skull, för att i nästa stund våndas över att sommaren plötsligt är slut.

Efter flera dagars kurande i spöregn glittrar det plötsligt åter i vikens vatten, en kort stund. Men luften värmer inte lika gott längre och på badtermometern har graderna sjunkit hastigt. Det gäller att snabbt byta syssla, från strandlekar och målning av hus till boule, röjsågar och sökande efter svamp. För oss som inte jobbar, vill säga.

Med höstkänslan kommer också eftertanken, vad gav mig denna sommar?

Mig gav den mycket umgänge, många skratt och värme människor emellan. Men också vemod, det finns så mycket mer än sommaren som tar slut.

Jag är så oerhört lyckligt lottad, med friska barn och en frisk man. Mina föräldrar åldras tillsammans. Men mitt i sommaren går människor med sorg. Min far har förlorat en syster, min mor en bror. De var gamla båda två och livet har sin gilla gång mot ett obönhörligt slut. Det hindrar inte att det värker.

Än värre smärtar det för andra vänner.

Grannarna som för tre år sedan förlorade sin nioåring kämpar varje sommar med andras glada berättelser om tältande, vattenskidor och musikfestivaler. Pojkens storebror saknar sin bästa vän, i sommarlek efter sommarlek.

Vardagens rutiner är lättare att hantera. Paret som nyss gått skilda vägar balanserar skört fram bland de gemensamma vännerna. Och vännen som år efter år kämpar mot cancern orkar inte längre artigt tacka för mat han inte förmår sätta i sig eftersom snart ingenting smakar gott.

Sommaren får en att hinna ifatt livet, och livet är inte bara snällt.

Många har svårigheter att hantera sommarens lättja, för oss andra är sommaren en tid då man kan finnas till hands, få mer tid för samtal, tid att lyssna, tid att diskutera.

Själv inser jag återigen vilken tur jag hittills haft, och ser till att hämta kraft ur barnens bubblande skratt.

Mer läsning

Annons