Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alls givet för miljöpartiet

Annons

Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna har kommit överens om att sträva efter att bilda regering tillsammans. De tre partierna har insett att ett samarbete ökar chansen att uppnå ett regeringsskifte.

Här i Norrtälje kommun styr också en allians. Men här är det inte alls säkert att de rödgröna partierna har ett nära samarbete i valrörelsen 2010. Tvärtom. Det mesta talar emot detta.

I Norrtälje har nämligen, till skillnad mot på riksplanet, miljöpartiet inte samarbetat med socialdemokraterna och vänsterpartiet de senaste åren. De tre hade ett samarbete under 1990-talet, och styrde också kommunen tillsammans mellan 1994 och 1998.

Sommaren 2001 bröts dock samarbetet. Orsaken var att de tre partierna i sin gemensamma budget för 2001 hade kommit överens om att kommunen skulle ta över Finsta naturbruksgymnasium från landstinget. När sedan landstinget ville sälja skolan, så övergav socialdemokraterna denna uppgörelse. Miljöpartisterna blev så besvikna över socialdemokraternas agerande att man avbröt samarbetet.

Sedan dess har miljöpartiet stått utanför allt samarbete. Och även om man oftast har röstat som socialdemokraterna och vänsterpartiet, så har man inte så sällan röstat med alliansen eller haft en helt egen linje. Och i senaste valrörelsen tyckte miljöpartisterna att kommunen borde styras av en samlingsregering.

Möjligen har miljöpartiet närmat sig socialdemokraterna och vänsterpartiet det sista året, och man har till exempel skrivit en gemensam motion om vindkraft. Till en del kan de förbättrade relationerna bero på att socialdemokraterna bytt gruppledare miljöpartisterna litade inte på Håkan Jonsson efter Finstaaffären, och känner säkerligen att Elisabeth Björk visar dem mer respekt.

Å andra sidan finnas det grundläggande skillnader mellan partierna. Miljöpartiet gillar friskolor. Det gör inte socialdemokraterna. Vänsterpartiet vill förbjuda dem. Miljöpartiet gillar alternativ inom vård och omsorg, till exempel kooperativ, vilket inte socialdemokraterna och vänsterpartiet gör. Miljöpartiet vill ha småskaliga lösningar vad gäller vägar, vatten och avlopp, medan socialdemokraterna har en förkärlek för stora och dyra projekt.

Därför är det inte alls givet att Norrtäljes miljöpartister vill återuppta samarbetet med de båda vänsterpartierna, trots det utökade samarbetet på riksplanet. I stället kan miljöpartisterna här göra som i många andra kommuner, och bilda majoritet tillsammans med allianspartierna. Så har miljöpartisterna till exempel gjort i Norrtäljes grannkommun Östhammar. Och så kan de välja att göra även i Norrtälje, inte minst om nästa val innebär att mittenpartierna går framåt på moderaternas bekostnad.

Mer läsning

Annons