Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget konstgräs i vinter

Det blir inget konstgräs att spela på i vinter. Bygget är försenat och nu är det för kallt lägga gräsmattan.
Istället väntar spel på grus.

Annons

På måndagskvällen hölls ett möte i Sportcentrum där representanter för de cirka 10 fotbollsföreningar som anmält intresse informerades om läget. Med på mötet var också Norrtälje kommuns anläggningschef Erik Klockare, Thorsten Åström, anläggningschef för Sportcentrum, Stefan Otterström, VD för konstgräsleverantören Spentab.

Beskedet var dystert.

Det går inte att limma skarvarna nu, det är för kallt. Men de kommer kunna spela, på en uppvärmd grusplan, säger Erik Klockare.

För att kunna limma skarvarna på konstgräset krävs en dygnstemperatur på fem grader i snitt, dessutom får det heller inte vara för fuktigt och blött. Därför går det inte nu.

Egentligen skulle konstgräset redan varit på plats, men beslutet om bygglov drog ut på tiden. Ansökningarna lämnades in förra hösten, enligt Klockare.

Varför fick ni inte bygglov tidigare?

Det beror på detaljplanen för Sportcentrum. Att man planändrar området från parkmark till ytor för sportändamål. Det tar längre tid, men att det skulle ta så lång tid trodde jag inte, säger Klockare.

Är det inte konstigt att ni som kommun inte får bygglov tidigare?

Man ska komma ihåg att de som sköter byggloven är en myndighet. Vi har ingen förtur för att vi är en kommun, det gäller samma regler för oss, säger Klockare.

Föreberedelserna för konstgräsplanen inleddes redan i augusti, men sedan stod arbetet still under ett par veckor.

Själva bygget kunde inte påbörjas utan bygglov.

Man får förbereda marken, till exempel täcka av gräs, utan bygglov, säger Klockare.

Sedan besällde inte leverantören av värmerören de rör vi skulle ha förrän bygglovet var klart. När vi hade fått muntligt klart så gjordes beställningen och det blev ytterligare en veckas försening vilket inte hjälpte.

Konstgräset ligger färdigt hos leverantörens Spentabs konstgräsproducent i Holland, men där kommer det nu bli liggandes till i vår. Sedan det blev klart att konstgräset inte kommer vara på plats till vintern har olika alternativ undersökts. Till exempel kan man sätta upp ett tält över planen som håller värmen så att gräset kan läggas.

Men det skulle innebära en kostnad på 600 000 kronor och det är för mycket, säger Klockare.

Tanken nu är alltså att spela på den grusbädd som ligger som grund för konstgräset under vintern för att sedan lägga konstgräset i april eller maj när vädret tillåter.

Mer läsning

Annons