Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen strejk i Roslagen

Det är bara Stockholms innerstad som berörs när Kommunal på nytt tar ut bussförare i strejk natten till torsdag. Övriga delar av länet undantas. - Vår motpart är inte resenärerna utan arbetsgivaren och då är detta den bästa lösningen, säger Åke Rönnholm, bussförare och förtroendeman för Kommunal i Norrtälje.

Annons

Efter förhandlingar under tisdagen har kommunal bestämt att undanta de flesta bussdepåer utanför innerstaden. Detta innebär att Norrtäljes bussar kommer att fortsätta gå som vanligt.

Man har inom Kommunal bestämt sig att koncentrera sig på innerstaden i stället för ytterområdena för att det inte ska drabba resenärerna så hårt, säger Åke Rönnholm, busschaufför och förtroendeman på Kommunal i Norrtälje.

På Tiohundraförvaltningen är man mycket glad över beslutet. Av de 3 700 anställda på kommunens sjukhus, vårdcentraler och hemtjänst pendlar cirka hälften till jobbet.

Vi har lagt ut en annons på intranätet där vi frågar vilka som behöver skjuts och vilka som har tillgång till bil. På det sättet har vi ordnat så att våra medarbetare kunnat ta sig till jobbet under den förra strejken. Men det är ett himla fix, så att Norrtälje tas ur strejken var ett glatt besked, säger Lena Levin, informatör på Norrtälje sjukhus.

Även om man från Kommunals sida har bestämt sig för att undanta bussdepåerna utanför innerstaden så tror man inte att en lösning kan ligga inom en snar framtid.

Av de fyra krav som kommunal har för sina medlemmar har man hittills inte lyckats komma överens på någon punkt: den förkortade ramtiden, rätten till fast anställning, en lönehöjning på 1 600 kronor under två år samt minst 11 timmars dygnsvila innan nästa arbetspass är fortfarande under förhandling.

Arbetsgivarnas anbud har varit en förolämpning. Våra krav är enkla och borde egentligen vara självklarheter. Att få vila mellan arbetspass för att kunna köra säkert är inget orimligt krav, säger Åke Rönnholm.

Bussarbetsgivarnas VD, Peter Jeppsson är av en annan åsikt.

Vi har strandat helt i förhandlingarna eftersom ena parten sitter med armarna i kors och inte accepterar något anbud vi lägger. Det kallar jag inte för förhandling. Det drabbar resenärerna i första hand. 

När strejken återupptas natten till torsdag kommer varslet att omfatta Stockholms innerstad och även Västerbottens län. Men Åke Rönnholm utesluter inte att Norrtälje återintas i strejken om förhandlingarna återigen strandar.

Nej det kan jag inte lova. Allt hänger på arbetsgivaren. Nu gör vi en markering för vår sak, men går det inte igenom kan det hända att man återigen tar ut stadens bussar i strejk.

Från och med den 18 juli tas Flygbussarna AB, Swebus Express och Säfflebussarna ut i strejk med undantag för trafik till och från Skavsta flygplats och chartrad trafik.

Lina Jonsson

[email protected]

Mer läsning

Annons