Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen går säker för FRA

Annons

Den självklara mänskliga rättigheten till ett privatliv är inte så självklar längre. Vår grundlagsskyddade rätt att kunna kontakta en journalist, präst eller advokat, utan att vara avlyssnad, är sedan riksdagsbeslutet om FRA-lagen innan sommaren kraftigt hotad.

Syftet med FRA-lagen är gott att skydda Sverige mot yttre hot. Det står också tydligt i FRA-lagen (egentligen lagarna) att myndigheten inte ska få spana på svenskar. Det står också att information om svenska medborgare som, trots alla gallringar och filtreringar, dyker upp på en dataskärm framför en FRA-anställd, ska förstöras direkt.

Men det finns också undantag i lagen som är både många och luddigt formulerade. FRA får exempelvis spara information om svenskar ”vid synnerligt behov för verksamheten” och spana på oss alla ”för metodutveckling”. Information som får sparas är exempelvis folks fackliga engagemang, sexuella läggning, etnisk tillhörighet samt religion. Med ”gummiparagrafer” som innehåller så stora undantag är det alltså ingen som går säker för FRAs spaning. Och innan det problemet är löst får inte kablarna anslutas till FRAs datorer!

FRA som myndighet har säkert gjort stor nytta i historien och det finns en plats för signalspaning även i framtiden. Det är en viktig del av vår underrättelseverksamhet. Men det finns därför ingen anledning att ge myndigheten nästan helt fri tillgång till alla svenskars förtroliga kommunikation.

Jag har sedan jag var ung varit aktiv i centerpartiet, men jag gick bara timmar efter riksdagsbeslutet med i Centeruppropet eftersom jag anser att centerpartiet inte följer sin egen partilinje i FRA-frågan. Centerpartiet gick till val på ett öppenhetsmanifestet, där det uttryckligen står att alla har rätt till en privat sfär. Då kan partiet inte svänga mitt under mandatperioden och rösta för en lag som gör precis motsatsen.

Jag är fortfarande medlem, mycket beroende på att centerpartiet ändå har börjat inse att lagen är dålig och lägger förslag för att begränsa risken för att FRA ska råka avlyssna svenska medborgare, bland annat IP-filtrering hos operatörerna. Men det räcker inte att lägga förslag, lagen måste stoppas och skickas tillbaka till ritbordet. Risken är annars stor att regeringen blir fälld i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna i Europakonventionen.

Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Magnus Betnér och representanter från alla politiska riksdagspartier kommer i Stockholm på tisdag den 16 september i vår demonstration mot FRA-lagen och visa sitt missnöje med FRA-lagen, teledatalagringen och alla andra inskränkningar i den personliga integriteten. Jag tänker vara där för att nästa generation ska slippa att växa upp i ett övervakningssamhälle. Är du också där?

Markus Berglund, Centerupproret

Mer läsning

Annons