Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan har nått Stockholm

De första fallen av influensa har nått Stockholms län. Årets virus är extra aggressivt och väntas orsaka flera dödsfall. På måndag inleder Tiohundra en vaccinationskampanj i Norrtälje.

Annons

Enligt Svenska Dagbladet har fyra personer i Stockholm hittills insjuknat i influensan. Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, säger till tidningen att två av influensafallen är inhemska och två av dem som insjuknat är resenärer.

I fjol dog mellan 800 och 1 100 personer av influensa och då årets virus tillhör en mer aggressiv typ som benämns H3N2, finns det risk att fler personer avlider i sviterna av influensa i år. Antibiotika biter inte eftersom influensan styrs av ett virus. Smittskyddsinstitutet uppmanar därför alla som är i riskzonen - äldre och personer som lider av kroniska hjärt- och lungsjukdomar, att vaccinera sig.

Från och med måndag den 13 oktober till den 21 november driver Tiohundra en vaccinationskampanj i Norrtälje. Än så länge har läkarna på vårdcentralerna i Norrtälje inte märkt av några influensafall.

 Men många kan ha sökt för feber och snuva utan att vi har börjat tänka influensa. Det brukar alltid ta ett tag innan man når den brytbunkt då vi läkare omedelbart tänker influensa när vi möter patienten, säger Tom Grape, biträdande chefläkare inom Tiohunda.

Tyvärr kan man inte känna sig helt lugn även om man vaccinerar sig. Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd.

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som tar fram vaccinreceptet. Egentligen är det en gissningslek, men de brukar vara ganska bra på att gissa vad det är för typ av influensa som kommer att slå till, säger Anders Lindberg, läkare och influensaexpert till SvD.

Influensa sprids via luften och efter ungefär två dagar från smittotillfället kan du anse dig sjuk. För de flesta är influensa inte någon allvarlig eller dödlig sjukdom.

Så skyddar du dig:

* Undvik att visats i stora folkgrupper

* Personer som ungås med barn löper större risk att smittas.

* Tvätta händerna ofta och undvik att peta dig i ögonen. 

Mer läsning

Annons