Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indisk mat hemma - en utmaning

Koriander, ingefära och vitlök. Cashewnötter, grön chilipeppar och gul lök. Sedan ett par veckor kan Norrtäljeborna återigen njuta det indiska köket. - Det verkar som om folk har saknat indisk mat i stan, säger Abu Ahmed, en av två delägare i nyöppnade restaurangen Indian Sky.

Annons

Kyckling Tikka Butter Masala (4 port)

750 g kycklingfilé

1/4 gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

4 tsk riven ingefära

0,4 dl citronsaft

1 msk malen koriander

1 msk malen spiskummin

1 msk garam masala

1 dl + 0,5 dl yoghurt

0,5 dl krossad tomat

1 tsk salt

2 msk grädde

2 msk smör

1. Skär kycklingen i 3 cm stora tärningar. Blötlägg 12 trägrillsspett i vatten.

2. Lägg lök, vitlök, ingefära, citronsaft och kryddor i en matberedare och finhacka. Häll på yoghurt (1 dl) och salt och kör hastigt så att allt blandas.

3. Trä kycklingbitarna på grillspetten. Lägg grillspetten i en stor ugnsform.

4. Bred kryddblandningen över kycklingen, täck ugnsformen och marinera i kyl i minst fyra timmar eller över natten.

5. Grilla kycklingen på en het utomhusgrill eller i en stor välsmord stekpanna på stark värme i cirka fem minuter på varje sida eller tills kycklingen är guldbrun och genomstekt.

6. Blanda den mindre mängden yoghurt med krossad tomat i en kastrull. Tillsätt salt, grädde och smör och koka ihop alltsammans till en sås, låt koka i cirka 5 minuter. Lägg ner den färdiggrillade kycklingen i såsen och servera med kokt basmatiris.

Chicken Tikka Sizlar (4 port)

600 g kycklingfilé

marinad:

1 gul lök (riven)

4 pressade vitlöksklyftor

4 tsk riven ingefära

0,4 dl färskpressad citronjuice

1 msk malen koriander

1 msk malen spiskummin

1 msk garam masala

Yoghurtsås:

0,5 dl yoghurt

1 gul lök (riven)

4 tsk socker

8 msk smör

6 nypor gurkmeja

2 tsk malen vitpeppar

8-10 cashewnötter

några droppar färskpressad citron

2 dl olja

4 msk grädde

Tomatsås:

0,5 dl passerade tomater

1 gul lök

blandade indiska kryddor, totalt ca 2 msk (vitlök, ingefära, koriander, garam masala)

8 msk smör

2 dl mjölk

2 tsk socker

salt

4 msk färskpressad citron

Grönsaksbädd:

4 paprikor (i olika färger)

2 gula lökar

2 tomater i klyftor

gurka i skivor

salladskrydda

1. Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg ner kycklingen. Låt marinera i kylskåp i minst 6 timmar, gärna längre.

2. På serveringsdagen: gör yoghurtsåsen genom att mixa alla ingredienser som sedan kokas upp i en kastrull. Gör samma sak med den andra såsen. Låt bägge såserna koka på medelvärme.

3. Sätt ugnen på 250 grader och grilla kycklingen tills den är genomstekt, det tar cirka 15 minuter.

4. Häll ner yoghurtsåsen i tomatsåsen och låt såserna koka ihop. Koka basmatiris enligt anvisningarna på paketet. Skär grönsakerna i bitar och fräs dem med kryddor i en het stekpanna.

5. Lägg upp hälften av grönsakerna på ett serveringsfat, placera kycklingen ovanpå och pressa lite citron över. Lägg på resterande grönsaker och servera rätten med såsen och riset.

Vegeratisk Kofta grönsaksbollar (4 port)

1 påse frysta sommargrönsaker

0,5 kg potatis

salt

1 tsk curry

1 tsk kummin

currysås:

1 gul lök (riven)

2 nypor garam masala

1 vitlöksklyfta

1 tsk pressad ingefära

1 tsk currypasta

0,5 tsk vardera av sambalpasta, baltipasta, madrazpasta och kasmirpasta (finns i specialaffärer)

1 tsk citronsaft

1. Koka potatis och sommargrönsaker, mosa dem grovt och blanda ner salt och kryddor.

2. Gör långsmala bollar av smeten och stek dem i rikligt med olja i en het panna.

3. Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp. Lägg ner de färdiga bollarna i såsen och låt allt bli varmt. Servera bollarna med sås och kokt basmatiris.

Mer läsning

Annons