Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IM + Lantmäteriet = Sant

Inskrivningsmyndighetens 45 anställda i Norrtälje byter arbetsgivare. Från och med i dag ska nyblivna hus- och tomtägare vända sig till Lantmäteriet för att ansöka om lagfart.

Annons

Tiden före övergången har präglats av febril aktivitet. Fastighetsböcker och handlingar har skickats från Inskrivningsmyndigheten, IM, till det statliga landsarkivet i Härnösand.

Vi börjar om på ny kula när Lantmäteriet tar över, säger Susanne Jerkenhag, nyrekryterad enhetschef på IM i Norrtälje.

I och med övergången flyttas en verksamhet med flera hundra års anknytning till domstolarna över till landets näst äldsta myndighet, grundad 1828.

Men för personalen blir det inga dramatiska förändringar. Alla erbjuds jobb i den nya organisationen och de får sitta kvar i huset på Hantverkaregatan, åtminstone tills vidare.

På sikt är tanken att vi ska flytta ihop med Lantmäteriets 15 anställda i Norrtälje. Vi håller på att leta större lokaler, säger Susanne Jerkenhag. 

För kunderna utökas telefontiderna. Från och med nu går det att ringa mellan klockan 9 och 16 på vardagar, däremot minskar besökstiderna något.

Fortfarande är det främst fastighetsmäklare och banker som ordnar lagfarter och inteckningar i samband med husköp. Men Susanne Jerkenhag noterar att en förändring är på gång.

Allt fler privatpersoner sköter sina husaffärer på egen hand, säger hon.

Norrtäljeenheten är den största av landets sju inskrivningsmyndigheter.

Vi täcker 44 kommuner, säger Carina Engström som jobbat på IM sedan centraliseringen 2001. 

Gruppcheferna Anna Lavett och Barbro Dahl har varit med i branschen längre än så, 40 respektive 42 år. Anna Lavett passar på att gå i pension i samband med Lantmäteriets inträde.

Vi har alltid trivts bra, jobbet har blivit ens hobby, säger de.

Den största jobbförändringen de upplevt var när inskrivningsärendena datoriserades.

Det började på 70-talet och vi använder faktiskt fortfarande samma datasystem, säger Anna Lavett.

K-G Ekeberg, lagman vid Norrtälje tingsrätt, har länge kritiserat riksdagsbeslutet att flytta IM från domstolsväsendet till Lantmäteriet.

Lantmäteriet har inte samma kvalificerade juridiska nivå. Effekten kan bli att handläggningen av lagfarter inte blir lika rättssäker som tidigare, säger han.

Norrtälje tingsrätt höll en ceremoni i fredags i samband med IM:s sista dag under domstolarnas beskydd. Då deltog Hans Corell, tidigare rätttschef på FN.

Johan Sverke [email protected]

Mer läsning

Annons