Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella damer mättar magar i Orionparken

Kaffebryggarna går i ett under sju timmars tid. Utan de ideellt arbetande damerna i kafét uppe på Orionparken skulle Rospiggarna och publiken på hemmaarenan i Hallstavik stå sig slätt.

Annons

Säsongen för såväl redigt matiga mackor, som för speedway, sträcker sig från sista tisdagen i maj till september. De tisdagskvällar då det är hemmamatch på Orionparken behöver Marianne Andersson, Sylvia Gröndal, Kerstin Andersson och Gerd Lönnqvist aldrig oroa sig över att inte ha något att göra. Arbetet med att förbereda kvällens kaféutbud börjar redan vid lunchtid, många timmar före matchstarten klockan 21.

Det är massor som ska göras. Vi börjar alltid med att steka äggen, 15 åt gången, på stekbordet, eftersom de måste vara helt kalla när äggmackorna bres, säger Marianne Andersson.

Sedan är det allt kaffe som måste bryggas; det är knappt så att en hel platta med tolv halvkilospaket räcker. Till det kommer ett stort antal rågsiktskakor som ska delas, bres med smör och få rätt pålägg på sig. Strömmingen levereras som tur är färdigstekt från sponsorn Hallstafisk, annars skulle det bli knappt om tid och bökigt osigt i det lilla köket på baksidan av lokalen.

Strömmingsmackan är den riktiga storsäljaren. Folk brukar säga att ”det är ju därför vi åker hit” när de får sin macka, berättar Sylvia Gröndal, som brett mackor på Orionparken i drygt 20 år.

Damerna är alla riktiga speedwayfans och följer förstås matcherna med spänning. Men de tonar gärna ner den egna arbetsinsatsen och dess betydelse för klubben.

Fast en tidigare ordförande, Ingvar Lemdal, sa faktiskt en gång att ”utan er vart det ingen speedway”. Då tyckte jag att han överdrev, men det är klart att när man tänker efter så kanske det är mycket så, säger Marianne Andersson.

Orionparkens mackutbud är klassiskt och inga nymodigheter finns inplanerade.

Tvärtom:

Folk ska veta vad de får när de kommer hit, säger damerna bestämt i kör.

Macka med stekt ägg

1/4 rågsiktskaka

smör

sallad

1 stekt ägg

salt

paprikaringar

dill

1. Vändstek ägget i lite smör, ha sönder äggulan och salta.

2. Bre smörgåsen med smör, lägg på ett salladsblad och lägg på det stekta ägget.

3. Garnera med paprikaringar och en dillkvist.

Macka med strömming

1/4 rågsiktskaka

smör

sallad

2 stekta strömmingfiléer

skivad rödlök

dill

1. Bre smörgåsen med smör och lägg på ett salladsblad.

2. Lägg på den kalla, stekta strömmingen. Skär rödklök i ringar och placera ovanpå.

3. Garnera med dill.

Macka med leverpastej

1/4 rågsiktskaka

smör

sallad

4 skivor skivbar leverpastej

ett par skivor smörgåsgurka

dillkvistar

1. Bre smörgåsen med smör och lägg på ett salladsblad. Skiva leverpastejen med en vass kniv och lägg den ovanpå salladen.

2. Garnera med smörgåsgurka och lite dill.

Macka med prickig korv

1/4 rågsiktskaka

smör

sallad

3 skivor prickig korv

paprikaringar

dill

1. Bre smörgåsen med smör och lägg på ett salladsblad.

2. Lägg på korven och garnera med paprika och dill.

Mer läsning

Annons