Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I strejkens skugga frodas samåkningen

Inga bussar och ingen ljusning syns i busskonflikten som lamslagit Norrtäljes kommunaltrafik. Med samlade krafter verkar Norrtäljeborna ändå ta sig igenom kaoset. Värre tycks det vara för turisterna.

Annons

Turisterna är kanske den grupp som klarar sig sämst under busstrejken. Utan kontakter eller känningar på orten är samåkning inget alternativ.

Många Stockholmsbesökare från utlandet som vill se Roslagen åker kommunalt och utan bussar är det ju knepigt att ta sig hit, säger Annica Norström, turistchef i Norrtälje.

Men på turistbyrån i Norrtälje var problemet igår snarare hur man ska ta sig härifrån.

Både idag och igår har vi fått ta emot ett 20-tal personer som varit strandsatta. Det enda vi kan göra är att skicka dem med buss till Uppsala. Som tur är kör Upplands Länstrafik fortfarande linjen från Norrtälje till Uppsala. Därifrån kan man ta sig vidare till Stockholm med tåg, säger Anna Skantze på Norrtälje turistbyrå.

Men då måste man först ta sig till Norrtälje. Fem tyska turister som reporter Annika Jeppson stötte på hade just det problemet. De hade varit ute och vandrat i kommunen och övernattat på Björkö Örns camping på Rådmansö. När de därifrån sedan skulle ta bussen tillbaka till Norrtälje uppstod problem.

 Vi ska med ett flyg från Arlanda tidigt i morgon och vet varken hur vi ska ta oss till Norrtälje eller till flygplatsen, sa Christoph Heite.

Han fick ensam lifta tillbaka till stan och hoppades på assistans från turistbyrån.

 I värsta fall får vi åka taxi till flygplatsen, sa han.

Norrtäljes stora arbetsgivare tyckte sig andra dagen av strejken däremot inte ha någa större bekymmer med att få sina anställda till jobbet.

 Man samåker. Men många är självklart förtvivlade av att de får åka hemifrån tidigt eller sitta och vänta här flera timmar på att få komma hem. I helgen blir det bara ännu mindre sannolikt att man hittar någon att samåka med, säger Stefan Alveblad på Norrtäljeanstalten.

En rundringning som NT har gjort visar att samåkning är det vanligaste sättet att ta sig till jobbet. På Norrtälje sjukhus har man till och med förberett med samåkningslistor på internet.

 Hitintills har vi klarat oss lindrigt undan och ingenting har fått ställas in så vitt jag vet, säger Eva Hurting, enhetschef på Norrtälje sjukhus.

På Flygfyren har man delvis löst problemet på annat vis.

 Vi hade en tjej som inte hade en chans att ta sig till jobbet och då fick vår vaktmästare åka och hämta henne från Rösa, men de flesta samåker, säger Ica-handlaren Conny Holmlund.

På grund av strejken erbjuder SL att köpa tillbaka periodkort från resenärer som drabbats av konflikten.

Annika Jeppsson

Patrik Ekström

Mer läsning

Annons