Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag startar jakten på fildelarna

I dag börjar den nya Ipredlagen att gälla. Det innebär att det blir lättare att komma åt olaglig fildelning.
- Ett intrång i den personliga integriteten och en totalt verkningslös åtgärd, säger Norr­täljebon Gun Svensson, ­politisk bloggare också känd som farmor Gun.

Annons

 Alla kommer att känna sig övervakade men de kommer inte att komma åt problemet. De som fildelar kommer bara att hitta på nya vägar. Det är fel att censurera och filtrera nätet. Jag är pirat i hjärtat efter allt jag lärt mig om det här.

Gun Svensson är bara en av många som är kritiska till Ipredlagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot lagens införande. Socialdemokraterna är för lagen, men röster inom partiet menar att det behövs tyd­liga regler för att skydda den personliga integriteten. Justitieminister Beatric Ask (m) ­anser däremot att en ­oberoende uppföljning av lagen är både billigare och effektivare.

Ipredlagen gör det möjligt för de som äger rättigheterna till film, musik och liknande att genom fildelarens internetoperatör få ut personuppgifter på den person som står bakom ett visst Ip-nummer. Dock måste de först väcka åtal mot internetbolaget. I domstol avgörs sedan om bevisningen är tillräcklig och om personuppgifterna på Ip-användaren skall lämnas ut. Om detta sker så kan ägaren av rättigheterna väcka åtal mot fildelaren eller kräva att fildelningen upphör. Gun Svensson anser att det finns stora brister i detta förfarande.

 I de öppna, trådlösa, nätverken kan fel person drabbas. Grannen i hög­huset kan till exempel surfa in på mitt nätverk och ladda ner saker på mitt Ip-nummer, sen måste jag som äger abonnemanget själv bevisa min oskuld.

Det här är helt nytt i svensk rättsordning, ­menar Gun Svensson och fortsätter;

 Hittills har en domstol behövt bevisa att den anklagade är skyldig för att kunna utdöma straff men nu ska man alltså själv ­bevisa sin oskuld för att slippa straff. Det här bolagen har dessutom råd att sitta i rätte­gångar hur länge som helst. I värsta fall kan det dess­utom leda till orimliga skadestånd, som det gjort

i USA och England.

Jesper Sörensson, 21 år laddar ner saker från nätet, liksom många av hans vänner. Han tror inte att Ipredlagen kommer att ändra ­något.

 Folk kommer att fortsätta att ladda ner, de kan inte ha kontroll över alla sajter. Jag kan tänka mig att det blir svårare att ladda ner film men inte tv-serier och jag tänker inte sitta och ­vänta på att saker ska ­komma till Sverige, säger han.

Redan i dag lanserar ­Pirate Bay ”IPREDator” en ny tjänst som ska ge anonymare IP nummer till internetanvändare.

Mer läsning

Annons