Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kan tv:n bli svart

Den 15 september börjar SVT:s nya satsning där kanalerna ska få tydligare profiler. Men för den som inte har gjort en ominstallation av sin digitalbox kan det bli svart i rutan.

Annons

Fram till i dag har sändningarna i kanalerna SVT1 och SVT2 skett på ”gamla” kanalplatser. Det innebär att alla som tar emot tv-sändningar direkt i marknätet måste göra en ominstallation av digitalboxen för att kunna fortsätta titta. Det räcker alltså inte med en kanalsökning - då blir de gamla kanalplatserna kvar. Cirka 20 procent av de svenska hushållen berörs av programflytten.

Enligt SVT:s hemsida krävs ominstallationen för att få in den nya SVT1. Kanalen får då regionalnamn - exempelvis "SVT1 Smålandsnytt" eller "SVT1 ABC". De nya kanalnamnen ska inte ha en asterisk (*) före SVT i kanallistan.

SVT påminner också alla som har sommarstuga att även digitalboxen på landet behöver ominstalleras.

Ingen förändring kommer att märkas i SVT24 och Barn/Kunskapskanalen. De som tittar på tv genom parabol eller kabel/bredband behöver inte heller göra någonting.

Åsa Forsberg 

[email protected]

Så gör du: Använd funktionerna under Meny på boxens fjärrkontroll, oftast med start i uttryck som "Installation", "Inställningar", "Fabriksinställning" eller "Reinstallation". Läs i manualen och följ instruktionerna på tv:n.

Då töms boxen på all gammal kanalinformation. Ny information läggs in genom ny kanalsökning, enklast genom "Automatisk sökning". När sökningen är klar behövs ibland "kvittering" (tryck på OK-knappen). En del boxar går dock automatiskt till en kanal.

Den som inte vet hur man genomför en ominstallation kan få hjälp på SVT:s hemsida eller via Boxers och Teracoms kundtjänster.

Mer information på SVT:s hemsida

Mer läsning

Annons