Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till sommaren och musiken

Så varmt, så avspänt och så skimrande elegant.
Världsartisten Anne Sofie von Otter fyllde Edsbro bygdegård med vackra sommartoner vid gårdagens tre konserter, där hon framträdde tillsammans med Bengt Forsberg, Torbjörn Näsbom och två kyrkokörer.

Annons

Bengt Forsberg, piano

Torbjörn Näsbom, nyckelharpa

Lohärads och Edsbro kyrkokörer under ledning av Eva Zethelius

Edsbro bygdegård

MUSIK Anne Sofie von Otter  

Bengt Forsberg slår an den sommarlätta tonen direkt, när han slår sig ner vid pianot och trollar fram en livlig och lekfull ”Intåg i sommarhagen” medan Lohärads och Edsbro kyrkokörer tar plats på scenen. 

Det blir en passande upptakt till en konsert som är fylld av sommarstämning, värme och vacker musik.

Mezzosopranen Anne Sofie von Otter har sommarbott i Edsbro sedan hon var liten. Sedan 1991 har hon gett julkonserter i Edsbro kyrka tillsammans med de båda kyrkokörerna och pianisten Bengt Forsberg. 

I år har julmusiken i kyrkan bytts mot tre försommarkonserter, där Anne Sofie von Otter fyller bygdegården med sin varma, nyansrika röst i sommarmusik av bland andra Peterson-Berger och Hugo Alfvén.

Hon rör sig från en snabb och energisk ”Roslagvår” till en finstämd ”Den första gång jag såg dig” och möter Torbjörn Näsbom och hans nyckelharpa i folkvisan ”Ack ack, om det vore dag”. 

I Hugo Alfvéns ”Juninatt” skapar hon en sommarnattskänsla som nuddar vid det magiska med skira toner som svävar mot taket och ut mot grönskan.

Pianisten Bengt Forsberg har varit med vid de tidigare konserterna i Edsbro. Nyckelharpsspelaren Torbjörn Näsbom är däremot ny för den här gången. En glimrande musiker som spelar låtar av Eric Sahlström och framför en låt tillägnad vattnet, där tonerna porlar fram i friska stänk och intensiva, mullrande flöden.

Det är fullsatt vid de tre konserterna, där de båda kyrkokörerna under Eva Zethelius ledning också gör en fin insats, bland annat i två Povel Ramel-melodier: Bitterljuva ”Underbart är kort” och ”Sorglösa brunn” med sin halsbrytande beskrivning av livet på en brunnsort. 

Till sist möts Anne Sofie von Otter, körerna och musikerna i en folkmusikpräglad ”Den blomstertid nu kommer” och sommarpsalmen ”En vänlig grönskas rika dräkt”, där publiken får sjunga allsång tillsammans med Anne Sofie von Otter.

En fin slutpunkt på en konsert som blir en hyllning till sommaren, värmen - och musiken. 

Margaretha Levin

[email protected]

Mer läsning

Annons