Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huspriserna upp sju procent

Norrtäljes bostadsmarknad vacklar. Under sommaren har villapriserna gått upp medan bostadsrätter och fritidshus blivit billigare.

Annons

Mäklarsajten Mäklarstatistiks nya siffror visar att villapriserna ökade med 7 procent i Norrtälje den senaste tremånadersperioden (juni-augusti) jämfört med kvartalet före. 

Höjningen innebär att bostadsmarknaden i kommunen återhämtat sig från det prisfall som skedde i vintras.

I dag kostar snittvillan i Norrtälje drygt 1,9 miljoner kronor. Det är lika mycket som vid motsvarande tid förra året, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarstatistik. 

Enligt henne är det Norrtäljes läge i utkanten av Stockholms län som ligger bakom de positiva siffrorna.

De som inte har råd att köpa hus närmare Stockholm väljer Norrtälje. Bra kommunikationer gör det möjligt att bo i kommunen men pendla till jobben i huvudstaden, säger hon. 

Senaste året har priserna på bostadsrätter och fritidshus i Norrtälje sjunkit med 9 respektive 7 procent. Nedgången på bostadsrätter följer utvecklingen för riket i övrigt.

Priserna på bostadsrätter rör sig alltid snabbare upp och ner beroende på konjunkturen, säger Claudia Wörmann. 

Just nu präglas bostadsmarknaden av osäkerhet. Ökade levnadskostnader, varsel på arbetsmarknaden, ränteförändringar och en vikande konjunktur gör att Claudia Wörmann spår oförändrade eller sjunkande bostadspriser under hösten.

Men trendbrottet skedde redan i augusti förra året då priserna var all time high. Efter två år av osunda prisökningar går vi nu mot ett mer normalt läge. Det tar något längre tid att sälja objekten vilket bidrar till ett större utbud, säger hon. 

Johan Sverke

 

[email protected]

HuspriserVillapriserna i landet ökade med 3 procent den senaste tremånadersperioden. Samtidigt sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent.

Snittpriset för en villa i Stockholms län är drygt 3,6 miljoner kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som Norrtäljevillan kostar.

Mer läsning

Annons