Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmanskost utan krusiduller

Genuint, vällagat och utan krusiduller. De nya krögarna på restaurang Källan i Hallstaviks Folkets hus satsar på husmanskost serverad i bufféform till lunchgästerna.
- Husmanskost är en personlig favorit och riktig snabbmat bara man förbereder lite, säger kocken Jonny Nordin som driver krogen i par med Mathias Jansson.

Annons

Ugnstekt fisk med örttäcke (4 port)

600 g torsk-eller sejfilé

100 g smör

2 dl ströbröd

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk oregano

1 pressad vitlöksklyfta (eller 0,5 msk vitlökspulver)

2 msk citronsaft

salt och peppar

kokt, pressad potatis

tunt skuren morot och salladslök som wokas

1. Sätt ugnen på 180 grader. Förbered ett potatiskok.

2. Smörj en ugnssäker form med lite smör och lägg i den tinade fisken.

3. Blanda kryddorna, citronsaften och ströbrödet med rumstempererat smör till en grön röra. Smaka av med salt och peppar.

4. Dra igång potatiskoket. Strö eller platta ut "degen" på fisken. Gratinera i mitten av ugnen i 180 grader, 15 till 20 minuter (beroende på hur tjock fisken är) tills paneringen fått fin färg.

4. Woka under tiden grönsakerna i en het panna och servera sedan fisken med den pressade potatisen och grönsakerna. Använd skyn som sås.

Kyckling i dragonsås (4 port)

4-6 kycklingfiléer

3 dl matlagningsgrädde

1 gul lök

1 msk soja

1 msk dragon

1 msk persilja

1 msk mjöl

smör

salt och peppar

1. Bryn kycklingen runt om i en stekpanna och lägg den därefter i en ugnssäker form.

2. Stek löken mjuk i lite smör, utan att den får färg och strö sedan över lite mjöl.

3. Tillsätt grädden, sojan och kryddorna. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och låt den koka ihop i ugnen på 175 grader i 20 minuter. 4. Servera med kokt potatis, varma grönsaker och svartvinbärsgelé

Matig korvsoppa (4 port)

400 g falukorv

2 morötter

1 palsternacka

1 liten purjolök

6 potatisar

8 dl grönsaksbuljong

salt

persilja

1. Skala och skär potatisen och grönsakerna i mindre tärningar.

2. Koka upp buljongen och lägg i potatis och grönsaker, koka därefter tills potatisen är nästan klar.

3. Lägg i korven, skuren i tärningar, och lite färsk hackad persilja. Smaka av med eventuellt lite salt. Servera med knäckebröd och ost

Smördegs inbakad fläskfilé med ädelostsås (4 port)

600 g fläskfilé

2-4 smördegsplattor

2 dl mjölk eller vispgrädde

10 färska champinjoner

1 liten lök

2,5 dl creme fraiche

75-100 g ädelost

1 ägg

smör

1 msk mjöl

salt och peppar

1. Bryn fläskfilén runtom i en stekpanna. Kör den färdig i ugnen på 175 grader i 20 minuter, tag ut och låt den svalna.

2. Skiva champinjonerna och hacka löken, bryn i lite smör tills det fått färg, strö över mjöl och häll i grädden. Koka till stuvning och smaka av med salt och peppar. 3. Skär en skåra längs med fläskfilén. Lägg filén på smördegen och fyll med champinjonstuvning, vik ihop till ett paket, och fäst "fogarna" med kalt vatten. Pensla med uppvispad ägg.

4. Gratinera längst ner i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills smördegen fått en gyllenbrun fin färg.

5. Gör en snabb och god ädelostsås genom att koka upp mosad ädelost och creme fraiche i en kastrull. Låt såsen koka tills den har tjocknat, smaka av med salt och peppar.

6. Servera med klyftpotatis och en blandad sallad.

Mer läsning

Annons