Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållsavdrag oväntat populärt

Avdraget för hushållsnära tjänster har visat sig oväntat populärt. I Norrtälje tog 155 personer tillfället i akt.
Främst är det kostnaden för städning och trädgårdsarbete som svenskarna vill dra av.

Annons

Årets nyhet från Skatteverket har framför allt lockat boende i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Totalt har 52!q000 ansökningar om skatteavdraget kommit in runt om i landet.

Vi spekulerade i att cirka 45!q000 personer skulle nappa på erbjudandet. Att det blev så här populärt överraskade oss lite, säger Bengt Hansson, projektledare på Skatteverket.

Inför 2009 räknar han med att ansökningarna kommer att fördubblas.

Nästa år kommer man kunna göra avdrag för ett helt år. Då kommer det också vara mer känt, det kommer att sprida sig grannar och vänner emellan, säger han.

I början av året var intresset för avdraget fortfarande svalt, i början av februari hade inte fler än

34 000 ansökningar inkommit. Men de tre följande månaderna strömmade allt fler ansökningar in.

Att regeringen förlängde ansökningstiden gjorde att vi fick ett rejält uppsving under våren. Många ansökningar kom in de allra sista dagarna, säger Bengt Hansson.

De vanligaste avdragen gäller städjobb med alltifrån veckostädning till fönsterputsning och flyttstädning. Därefter kommer trädgårdsarbete med häck- och gräsklippning. Ovanligast är att man söker avdrag för omsorgsarbete så som barnpassning, snöskottning och matlagning.

Vi har ingen färdig statistik än, men om städarbetet är division ett så är omsorgsarbetet gärdsgårdsserien som vi brukar säga, säger Bengt Hansson.

Det går heller inte att säga om de som vill göra skatteavdrag tillhör en viss ålders- eller inkomstgrupp.

Vi har inget uppdrag att göra en sådan undersökning, säger Bengt Hansson.

Hittills har ungefär tio procent av ansökningarna som Skatteverket fattat beslut om fått avslag. Oftast beror avslagen på att ansökningarna har gällt tjänster som inte är avdragsgilla. Det kan också handla om att personen som utfört tjänsten av inte har F-skattsedel.

Största andelen av ansökningarna kommer från Stockholm där 15!q802 har ansökt om skattereduktion. Samma siffra för Uppsala var 2!q266. Allra lägst var intresset i Jämtlands och Gotlands län där endast 342 respektive 197 personer ansökte om avdraget.

hedvig.w[email protected]

Mer läsning

Annons