Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde det ske?"Kan röra sig om sabotage"

Norrtälje kommun bär ansvaret för den pontonbro mellan Societetsparken och hamnen som rasade mitt under studentfirandet i fredags. Kommunen avvaktar nu en utredning om det inträffade. Men man tror inte att bron gav vika på grund av överbelastning.
– Ligger den rätt förtöjd så tål den nästan hur mycket som helst, säger Örjan Asplund, gatu- och parkchef i Norrtälje kommun.

Annons

Hur kunde det ske? är frågan och det är Tekniska kontorets utredning som ska ge svaret. Landgången vid parksidan rasade efter att ha glidit ner från kajkrönet, så mycket står klart. Men hur detta kunde ske vet man inte. Enligt uppgifter från räddningstjänsten rör det sig om ett fäste som har gått sönder.

Det är viktigt att få reda på vad som har hänt, bron har fungerat perfekt hittills och så händer något sånt här helt plötsligt. Vi är lika förvånade som alla andra , säger Örjan Asplund. 

Från kommunen kan man inte säga när utredningen blir kvar, men att ett snabbt resultat ligger i deras intresse. Bron ska användas igen och det kan inte ske förrän en grundlig utredning är klar. Örjan Asplund påpekar även att det är viktigt för kommunen att få veta om, och i sådana fall hur, det har brustit i deras rutiner.

Det är för tidigt att säga. Vi måste titta på alla fästanordningar för att se om det är något maskinellt som har gett vika eller om det till och med kan röra sig om ett sabotage. Allting är ju belastningstestat, men det enda vi kan göra är att avvakta utredningen, säger Örjan Asplund. 

Tekniska kontoret återupptar sitt arbete under dagen. Även polis och räddningstjänst förväntas göra egna utredningar om det inträffade och ett samarbete mellan alla partner är nödvändigy innan man kan dra några slutsatser. Bron är densamma som användes vid Custom bike show förra helgen. Då var den betydligt mer belastad än under fredagens studentfirande.

Andreas Andersson

[email protected]

LÄS ÄVEN

Bro gick sönder - studenter föll i vattnet

Mer läsning

Annons