Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten friar åtalad för våldtäkt mot barn

Gärningsmannen var inte straffmyndig när brotten begicks. Därför valde både Norrtälje tingsrätt och Svea hovrätt att ogilla åtalet mot en yngling som hade sex med en förståndshandikappad pojke.

Annons

I höstas åtalades en man i 20-års åldern vid Norrtälje tingsrätt för sexuellt utnyttjande av underårig, våldtäkt mot barn och våldtäkt.

Brotten ska ha begåtts vid flera tillfällen och trappats upp från enklare till mer avancerade gärningar.

Under rättegången visades inspelade polisförhör där den förståndshandikappade pojken berättade att de sexuella kontakterna mellan honom och den något äldre pojken inleddes när han var i 12-års åldern. Han berättade att handlingarna skedde mot hans vilja. 

Den åtalade har också medgett att de har haft en sexuell relation men menade att det mest handlade om nyfikenhet och att den sexuella kontakten upphörde innan han fyllde 15 år.

Under rättegången vittnade även den förståndshandikappade pojkens mamma om att sonen blivit mer inbunden, ofta hade ont i magen och att han inte längre ville duscha efter gymnastiken. 

Men enligt Norrtälje tingsrätt lyckades inte åklagaren bevisa att de sexuella handlingarna hade pågått även efter att den äldre pojken fyllt 15 och därmed blivit straffmyndig. Tingsrätten beslutade därför att ogilla åtalet mot honom. Rätten ansåg det inte heller styrkt att den äldre pojken har insett att målsäganden varit i ett hjälplöst tillstånd och därmed utnyttjat det.

Ärendet överklagades till Svea hovrätt och nu kommer deras besked. Hovrätten gör ingen annan bedömning i skuldfrågan utan fastställde tingsrättens dom.

Åsa Forsberg [email protected]

Mer läsning

Annons