Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell startar i lågkonjunktur

16 månaders bygge är snart över. På måndag checkar de första gästerna in på Åtellet i Norrtälje.
- Stadskärnan behöver ett hotell, säger Magnus Fagerström, vd på Centrumfastigheter som äger och driver Åtellet.

Annons

Den fyra våningar höga byggnaden öppnar för allmänheten på måndag men redan på fredag sker den officiella invigningen.

Därför är det bråda dagar just nu för de cirka 25 hantverkare som sliter med att få allt färdigt.

Förutom restaurang, bar, konferensrum och bastu rymmer hotellet 40 bäddar fördelade på 22 rum som alla döpts efter platser i skärgården. En natt i dubbelrum inklusive frukost kostar 1 290-1790 kronor.

Vi ligger inte i något lyxsegment, konstaterar Magnus Fagerström som har ett mångårigt förflutet i hotellbranschen.

Han har varit allt från nattportier till vice vd, bland annat på Scandic hotell och Hotell Birger Jarl i Stockholm. Men nu är det ett litet hotell intill Norrtäljeån som tar det mesta av hans tid.

Nervöst men roligt. Så beskriver Fagerström stämningen några dagar före invigningen. Nervositeten bottnar bland annat i lågkonjunkturen.

Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, slår fast att året börjat svagt. Under januari-februari tappade branschen åtta procent.

Det är framför allt affärsresenärerna som sviker, enligt Björn Arnek, branschekonom på SHR.

De står för ungefär 65-75 procent av beläggningen så det är klart att det märks när företagen håller i pengarna, säger han.

Tappet sker dock från en hög nivå. Sedan år 2000 har antalet hotellrum i Stockholmsregionen ökat med 45 procent, ändå har rumsbeläggningen legat på rekordnivåer, drygt 70 procent

Det är klart att det är enklare att öppna hotell i goda tider. Det gäller för Åtellet att ha beredskap för några tuffa år. Men samtidigt finns ljuspunkter, den svaga kronan ökar den inhemska turismen, säger Björn Arnek.

Åtellet räknar med en beläggning på 60 procent på årsbasis.

Det ska vi klara. Bokningarna har rullat in ganska bra eftersom vi haft hemsidan i gång under lång tid, säger Magnus Fagerström.

På Norrtälje turistbyrå är satsningen efterlängtad.

Många besökare frågar efter ett centralt beläget hotell. Med Åtellet och året runt-öppna vandrarhemmet Hvilan har vi fått ett bra tillskott av bäddar i stadskärnan, säger Maria Kammonen och Margareta Schultzberg på turistbyrån.

Mer läsning

Annons