Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell på Väddö lockar hela världen

När internet slog igenom i mitten av 90-talet var VMI snabbt ur startblocken. I dag är Älmstaföretaget ett webbhotell med tusentals kunder.

Annons

VMI:s vd Thomas Viktorsson är aktiv i Väddöbygden ideell förening och den lokala utvecklingsgruppen. För honom känns det självklart att dra en lans för hembygden.

Det är viktigt att Väddöregionen växer och utvecklas, säger Thomas Viktorsson som flyttade till trakten 1984. Den åsikten har fått honom att engagera sig i Älmstanatta och andra lokala evenemang. Och som vd i IT-branschen kunde han inte hålla fingrarna borta när bygden skulle lanseras på nätet.

Tidigare hade föreningarna på Väddö varsin hemsida. Thomas Viktorsson lyckades få föreningarna att samla all information på en gemensam sajt som sponsras av VMI.

Allt jobb som rör hembygden gör jag ideellt. Det är så många av oss här arbetar. Genom samarbete har vi skapat andra attityder och en framtidstro, säger han.

Arbetet med att utveckla hembygden är ett personligt intresse. För VMI finns ingen direkt vinst i att fler företag etablerar sig i Älmsta eller på Väddö.

I vår bransch är avstånd inget problem, konstaterar Thomas Viktorsson.

Ändå finns lejonparten av VMI:s kunder i Norrtälje kommun och Stockholmstrakten. Men ett hundratal företag i andra länder har också valt att ha sina hemsidor hos Älmstaföretaget.

VMI är lite som en katt bland hermelinerna på Väddö. Ett modernt och globalt företag bland alla hantverkare och butiker som framför allt servar lokala kunder.

Thomas Viktorsson ser bara ett problem med att driva webbhotell och IT-konsulting på landet: De regelbundna strömavbrotten. De gjorde att företaget för två år sedan flyttade sina servrar till en drifthall i Kista.

Den gamla hallen i Älmsta har vi kvar som back-up, säger Thomas Viktorsson som ser nya tillväxtområden för sitt företag.

Nästa år tänker VMI ge sig in på bredbandsmarknaden. Även när det gäller Väddös framtid är Thomas Viktorsson optimist.

Vi är inte särskilt känsliga för en lågkonjunktur. Här finns en turism baserad på flera tusen fritidshus som till stor del befolkas av kapitalstarka stockholmare. Men för att locka hit fler företag och barnfamiljer behövs en ny väg, apotek och en modernare vårdcentral.

VMI

* Företaget startade i Älmsta 1993 men bytte namn till nuvarande VMI, Väddö media information, 1995.

* I dag har bolaget fyra anställda och omsätter cirka fem miljoner kronor.

* VMI har ett par tusen webbhotellskunder varav cirka 450 i kommunen. Bland de stora kunderna finns flera börsnoterade bolag, bland annat lokala elektroniktillverkaren Note.

Mer läsning

Annons