Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppets låga brinner på Malsta Bilskrot

Efter att branden nu är släckt på Malsta Bilskrot, tänds försiktigt hoppet om framtiden. Bara ett par dagar efter att elden härjat som värst den 16 juli har brandbilarna ersatts av gula grävmaskiner i full färd med att riva och sanera det brandskadade området.

Annons

 Det är bara att fortsätta. Vi ska bygga upp och gå vidare, något annat finns inte, säger delägaren Janne Widlund och tittar ut över sin sargade arbetsplats sedan 35 år. Han är lugn men ögonen lyser av revanschlust. Bilskroten ska leva vidare, viss verksamhet är redan igång och nästa vecka beräknas bilparken öppna upp för kunder igen.

Nu, när det inte längre är någon risk att elden flammar upp igen, kan storleken på skadorna börja värderas. Av lagret med reservdelar, som är företagets kärnverksamhet, beräknas 90 procent ha totalförstörts i branden. Nära 42 000 reservdelar tros ha förkolnats, men att uppskatta det förlorade beloppet i kronor är omöjligt, enligt Janne Widlund.

 Men det är klart att värdet är betydande. Lagret hade vi byggt upp under många år. Nu får vi börja bygga upp ett nytt, det kommer att ta några år, förklarar han.

Även två nybyggda lagerbyggnaderna måste rivas efter brandens härjningar. Däremot är hela bilparken intakt, även kundmottagningen och hämtningsbilen klarade sig mirakulöst undan lågorna.

Som mest var ett tjugotal brandmän med i det komplicerade släckningsarbetet. Rasrisken försvårade arbetet och oron var stor att elden skulle sprida sig eftersom alla byggnader är sammanbyggda på området. Kjell Mörnberg, insatschef under släckningsarbetet berättar:

 Vi tog ett beslut om att gräva bort en del av ett hus på området och skapade så sätt en begränsningslinje för elden, det visade sig vara effektivt.

Försäkringar täcker sanerings och uppbyggnadsarbetet liksom en del av det förlorade lagret. För varje dag som verksamheten ligger nere betalas också stilleståndsersättning till företaget. Återuppbyggnadsarbetet kommer att ta tid, men saneringsarbetet väntas inte ta mer än två, tre veckor. Delägare Janne Widlund talar för hela firman när han tackar brandkår och ortsbor för stort stöd och hjälp. Någon vrede mot de kunder som av misstag råkade antända branden känner han inte heller:

 Det var ju en ren olyckshändelse. Det var väldigt olyckligt det som hände, men nu måste vi bara blicka framåt.

Cecilia Persson

Mer läsning

Annons