Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för högtidssång

December är högsäsong för vokal­ensemblen Alauda.
På söndag ger gruppen julkonsert i Norrtälje kyrka med psalmer, Staffansvisor och Christmas carols.
- Julmusik är härlig, den är kopplad till så många varma minnen, säger Norrtäljebon Sara von Bahr, som är medlem i Alauda.

Annons

Julmusik är en viktig stämningsskapare i december. Då fylls kyrkor och andra konsertlokaler med publik som vill höra kända och älskade julsånger.

 Julkonserter måste ha hög igenkänningsfaktor, säger Sara von Bahr.

Hon är en av medlemmarna i vokalensemblen Alauda, som ger julkonsert i Norrtälje kyrka på söndag.

Programmet är späckat med kända sånger: ”När juldagsmorgon glimmar”. ”Stilla natt”. ”Bereden väg för Herran”. ”Jul, jul, strålande jul…”

 Vi har med några engelska Christmas carols också och lite barbershop i 2The Christmas Song2, säger Sara von Bahr och illustrerar med den inledande textraden ”Chestnuts roasting on an open fire.”

Alauda bildades 2001. Förutom Sara von Bahr ingår Olle Lindberg, Agnes E Lindberg och Helena Johansson i vokalensemblen där stämmorna är sopran, mezzosopran, alt och tenor.

 Våra stämmor ligger väldigt tätt. Vår stil är en tajt klang, där alla stämmor är lika viktiga. Vi turas om att sjunga melodierna och sätter till lite instrument när det passar.

Namnet Alauda betyder lärka på latin.

 Vi tyckte att det passade. Det kan kopplas till aloud, som i tillåtet, högljutt (loud) eller lärkans sång. Vi tyckte att det var fint.

Ensemblen ger konserter hela året och är en av de grupper som går att boka inom landstingets Kultur i vården. Men det är december som är högsäsong, med en rad konserter, luciatåg och andra uppdrag.

 Vi sjunger jättemycket i december.

Julkonserterna i Norrtälje kyrka börjar bli tradition. De har fyllt kyrkan med julmusik flera gånger tidigare.

 Vi har jobbat in oss och det känns bra, säger Sara von Bahr.

Förutom julmusiken har Alauda en blandad repertoar, med klassiskt, pop, jazz och visor. Musik där deras olika röster möts i en varm, stämningsfull klang.

 Vi väljer saker som vi tycker om, sånt som vi njuter av att göra. Sen gör vi om det så att det passar oss.

Många av arrangemangen görs av Agnes E Lindberg.

  Och vi skriver mer och mer själva, vi försöker komma med något nytt hela tiden.

Förra året gav Alauda ut en julskiva i december. Något nytt album är inte på gång, nu satsar gruppen i stället på maxisinglar.

 Vi har svårt att få ihop en enhetlig skiva, eftersom vi gör låtar i så många olika stilar, med både pop, jazz, visor och klassiskt. Nu blir vårt koncept att ge ut maxisinglar med tre-fyra låtar på varje skiva för att hålla ihop det.

Mer läsning

Annons