Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för hallonfrossa

Tidig augusti är högtidsdagar för hallonälskare. Underbart goda när de plockas solvarma direkt från busken. Men minst lika goda i förädlad form.

Annons

Pavlova med grädde och hallon

Botten

3 äggvitor

3 dl strösocker

1 tsk ättiksprit

1 msk majsstärkelse

Fyllning

4 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

5 dl färska hallon

Gör så här

Sätt ugnen på 140 grader.

Rita en rundel på ett bakplåtspapper ca 25 cm i diameter.

Smörj och mjöla rundeln.

Vispa äggvitorna och sockret tills smeten är tjock, seg och blank.

Vänd då ner ättiksprit och majsstärkelse.

Bred ut smeten på bakplåtspapperet, forma kanterna så de blir lite högre och toppigare.

Grädda botten i ca 1,5 timme.

Stäng av värmen och låt marängen eftertorka i ugnen i minst 3 timmar, gärna över natten.

Vid serveringen

Vispa grädden och blanda ner vaniljsockret.

Bred ut grädden över marängbotten precis före servering.

Lägg på hallon och garnera gärna med citronmeliss.

Hallonpaj

Pajdeg

150 g smält smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning

1 ägg

0,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 dl creme fraiche

2 dl lätt mosade hallon

Gör så här

Smält smöret och rör ner övriga ingredienser.

Platta ut degen i en pajform.

Vispa ägg och socker till fyllningen, rör i resten av ingedienserna.

Lägg fyllningen i pajskalet.

Grädda i 200 gr ugn i ca 30 minuter.

Servera pajen med en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass, några hallon och lite citronmeliss.

Hallonsaft

2,5 liter hallon

24 g citronsyra

13 dl vatten

1 kg socker /l saft

1 tsk atamon (flytande konserveringsmedel) per 1,5 l färdig saft

Gör så här

Lägg hallonen i en stor syltkittel.

Blanda vatten och citronsyra så att syran smälter.

Häll blandningen över hallonen. Rör om. Låt stå ett dygn.

Sila genom silduk. Mät upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft.

Rör om tills sockret smält. Tillsätt atamon.

Häll upp den färdiga saften på väl rengjorda flaskor.

Hallonsylt/marmelad

1 l hallon

3 dl socker

1 tsk Certo fruktpektin (pulver) uppblandat i lite av sockret

Gör så här

Varva hallon och socker i en kastrull och låt massan koka några minuter under omrörning så att bär och socker blandar sig.

Tillsätt fruktpektinet och låt alltsammans koka kraftigt ca 2 minuter.

Häll upp sylten i rengjorda burkar.

Drottningsylt

0,5 l hallon

0,5 l blåbär

3 dl socker

1 tsk Certo fruktpektin (pulver) uppblandat i lite socker.

Gör så här

Varva hallon, blåbär och socker i en kastrull och låt massan koka några minuter under omrörning.

Tillsätt fruktpektinet och låt alltsammans koka kraftigt ca 2 minuter.

Häll upp sylten i rengjorda burkar.

Hallonmoussetårta (10-12 bitar)

Chokladbotten

75 g smör el margarin

1,75 dl strösocker

1 ägg

2,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

0,75 dl kakao

1 dl mjölk

Hallonmousse

5 gelatinblad

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

250 g mixade och passerade hallon

Garnering

hallon

citronmeliss

Gör så här

Börja med chokladbotten.

Rör samman matfett och socker poröst.

Rör i ägget, blanda mjöl och bakpulver i separat skål.

Blanda kakao med mjölk i en kastrull och låt det koka upp.

Häll chokladmjölken växelvis med mjölblandningen i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.

Stjälp upp och låt svalna.

Forsätt med hallonmoussen

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten, ca 10 minuter.

Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt i ca 5 minuter.

Vispa grädden fast, men inte hård.

Krama ur gelatinbladen och smält dem med 1 dl vispgrädde i en kastrull på svag värme.

Vänd samman alla ingredienserna till en slät mousse.

Diska ur kakfomen och lägg tillbaka tårtbottnen i den.

Fördela moussen ovanpå. Täck med plastfilm och frys.

Garnering

Låt tårtan tina i 2 till 3 timmar i kylen före serveringen.

Garnera med generöst med hallon och citronmeliss vid servering.

Mer läsning

Annons