Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta pannor i Rimbo

Med rätt förberedelser och riktigt het wokpanna blir thaiköket rena, rama snabbmaten. I dag hjälper Bangkokfödda Rimbobon Jeerapa Kumpulainen Kökets läsare att drömma sig bort från det svenska vinterrusket.

Annons

Tom Kha Gai (ca 2 portioner)

200 g kycklingfilé

4 dl kokosmjölk

1 st citrongräs

1 st galanga (liknar ingefära, finns i välsorterade grönsaksdiskar)

2 st limeblad

2 msk fisksås

1/2 msk socker

3 st chili (thaichili eller piri piri )

2 msk limejuice

200 g vitkål

100 g skivade champinjoner

1. Strimla kycklingfilén, vitkål, svamp, galanga och citrongräs.

2. Koka upp kokosmjölken i en kastrull och lägg ner kyckling, kål, svamp, galanga och citrongräs. Låt alltsammans sjuda i cirka 2 minuter.

3. Tillsätt socker, fisksås, limeblad, chili och limejuice och låt soppan sjuda ytterligare 3 minuter innan den serveras.

Phad preow wan moo (wokat fläskkött m. grönsaker och ananas)

200 g fläskfilé

1 dl skivad gurka

1 dl strimlad röd paprika

1/2 dl gul lök i skivor

1 dl morotsskivor

1 dl konserverad ananas i bitar

2 msk soja

1 msk socker

1 dl ketchup

1tsk svartpeppar

1/2dl olja

1dl vatten

1. Strimla köttet och skiva gurkan, löken och moroten. Skär ananasen i bitar.

2. Värm upp lite olja i en wokpanna och woka köttet hastigt.

3. Sänk värmen något och tillsätt paprika, morot, ketchup, soja, socker, vatten och peppar och låt alltsammans sjuda i cirka 4 minuter.

4. Lägg i gul lök, ananas och gurka och låt sjuda ytterligare 1 minut. Servera med kokt ris och sötsur sås.

Pad thai kung - wokade nudlar med räkor och grönsaker (cirka 2 portioner)

200 g risnudlar

200 g stora räkor, gärna scampi

1 dl färdig padthaisås (finns i välsorterade butiker)

1 msk fisksås

1 msk socker

1/2 tsk chilipulver

150 g vitkål

150 g morot

100 g purjolök

2 st ägg

3 msk matolja

2 msk vatten

1. Blötlägg risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Strimla vitkål, morötter och purjolök fint.

2. Hetta upp lite olja i wokpannan. Vispa äggen lätt och stek dem i cirka 2 minuter under ständig omrörning till äggröra. Ta upp äggen och ställ åt sidan.

3. Hetta upp lite olja, vänd ner nudlarna i pannan och stek hastigt. Lägg i 2 msk vatten och räkorna. Tillsätt padthaisåsen, fisksåsen, sockret och chilipulvret,

4. Lägg i grönsakerna och äggen sist och fräs på alltsammans i cirka 3 till 5 minuter.

Mer läsning

Annons