Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändardag som gjuter liv i Skebo

Ett stort antal personer hade under lördagen tagit sig till Skebobruk för ortens hemvändardag. På plats fanns lokalt hantverk för de köpstarka, trollkarl och ponnyridning för de små och ångbåt för de barnsliga. Liten pratsund om minnenas Skebobruk hanns också med under dagen.

Annons

Skebobruk med ett invånarantal på 200 personer kanske inte ger något större intryck från väg 76 som går genom byn. Orten är nog lätt att bara ”råka” köra förbi. Men en gång i tiden var bruket på orten Roslagens största arbetsplats. Den ekonomiska välfärd som vi idag har i Sverige bygger på det järn som smältes och sedermera också gjöts på bruket.

Förra året anordnades, för första gången på 40 år, en hemvändardag för att hedra ortens minne och återuppleva dess historia.

Tillställningen blev en succé med över 500 besökande. Därför beslutade man sig för att köra en repris i år. Publikrekord kanske det inte var, men en hel del människor hade tagit sig hit.

Hålla orten vid liv, det är vad det handlar om, säger Rolf Hedin, drivande i Skebobruks kulturförening.

Hemvändardagen är inte bara för hemvändarna utan är också viktig för sammanhållningen för de som bor kvar.

Det är massa människor som jobbar med det här. I samband med förra årets tillställning anordnade vi en fest för alla som deltagit i arbetet, totalt 70 personer. Inte så dåligt i en by med 200 invånare, säger Rolf Hedin.

Årets hemvändardag inleddes med ett invigningstal som följdes av en visning av herrgårdens blomsterrabatter. Undertecknad kunde tyvärr inte höra vad trädgårdsansvarige Pelle Andersson sa. Alldeles för mycket människor stod i vägen, men blommorna var fina. Efter det var det ångbåtstur men alla tider var uppbokade.

Därefter hade man i puben anordnat en minnesstund. Suzanne Axell, namnkunnig reporter och tv-kändis, försökte lura ur deltagarna minnen från barndomens Skebobruk. Inte helt lätt, trots att lokalen var full med folk. Slutligen tyckte sig någon minnas att det på herrgården hade funnits fina herrar.

Män i fina kostymer och stråhatt, sa en äldre kvinna och flera höll med.

Detta förnekades bestämt av någon annan.

Det var ett hem för gamla. Både fattiga och rika. Vissa var jättefattiga, sa en äldre herre.

Suzanne berättade själv om sitt första Skebominne då hon i barndomen cyklat förbi och skymtat skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt som var på besök i herrgården i hopp om att förlora några kilon.

Alla aktiviteter till trots, de flesta verkade ändå vara nöjda bara med att stå och prata med gamla vänner och bekanta och det är väl det dagen egentligen handlar om.

Patrik Ekström

Mer läsning

Annons