Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemskickad med astmamedicin – kvinna nära att kvävas

I en månads tid gick 81-åriga Arnbjörg Johansson omkring med vätska i lungorna – utan att att något gjordes. Nu anmäler sonen och svärdottern sjukhuset och vårdcentralen till Patientnämnden och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
– Vi kräver en ursäkt och vill inte att någon mer råkar ut för samma sak. Så här får det inte gå till, säger de.

Annons

Söndagen den 6 juli färdas den 81-åriga Räfsnäsbon Arnbjörg Johansson med ambulans in till Norrtälje sjukhus. Hon har inte kunnat sova på hela natten och är alldeles illröd i ansiktet av ansträngning efter andningsbesvären. I över en månads tid har hon haft problem med andningen.

Mamma kunde inte prata eftersom hon inte fick någon luft. Ambulanspersonalen ger henne därför syrgas, säger sonen Hans-Martin Johansson

När Arnbjörg Johansson väl kommer fram till sjukhuset visar det sig att hon har två liter vätska i vardera lunga. Lungorna är till 80 procent fyllda med vätska. När vätskan är tömd och alla prover analyserade konstateras det att Arnbjörg har drabbats av cancer i äggstockarna. 

Det var någon gång i början av juni som Arnbjörg Johansson för första gången sökte hjälp för sina andningsbesvär. Det skedde på vårdcentralen i Nordrona. Den gången skickades hon direkt vidare till Norrtälje sjukhus för ett EKG-test. Undersökningen visade att hon inte hade något fel på hjärtat.

Arnbjörg har aldrig haft problem med hjärtat. Hon är en aktiv kvinna som lever tillsammans med sin make stora delar av året på Mallorca. Hemma gillar hon att spela boule och arbeta ideellt för flera välgörenhetsorganisationer. Vi sa att de borde göra en lungröntgen, men det skedde inte, säger svärdottern Mona Johansson. 

Problemen med trycket på bröstet och andningsbesvären kvarstod. Efter några dagar åker Arnbjörg åter in till Norrtälje sjukhus. Den här gången säger läkaren att hon har en infektion i bröstkorgen. Hon skickas hem utan åtgärd.

Efter det här blir Arnbjörg ännu sämre. När hon ytterligare en gång besöker vårdcentralen i Nordrona får hon astmamedicin av läkaren.

Det var helt otroligt. De vägrade att göra en lungröntgen och gav mamma astamedicin i stället, säger Hans-Martin Johansson.

Dagarna senare får Arnbjörg Johansson de akuta andningsbesvär som gör att hon tvingas åka in till sjukhuset med ambulans. 

I dag mår Arnbjörg mycket dåligt. Lungorna är skadade av det hon har varit med om och andningsproblemen är kvar. Arnbjörg Johansson väntar på provsvar från Karolinska sjukhuset och ska när som helst flytta dit för behandling av cancern. I dagsläget är det oklart hur lång tid hon har kvar att leva.

Börjar hon gråta av dödsångest dör hon. Då kvävs hon av sina tårar. Så dålig är hennes andning. Vi gör vårt bästa för att hålla henne på gott humör, men det är svårt, säger Hans-Martin Johansson. 

Christer Lindh är tillförordnad enhetschef på Norrtälje sjukhus akutavdelning. Han beklagar det inträffade och tycker att det alltid är tråkigt när patienten inte har blivit nöjd med den vård den fått.

Det jag kan rekomendera är att de vänder sig direkt till den behandlande läkaren för att reda ut det hela. Hur besviken och arg man än är, är det alltid bäst att först kontakta läkaren som har behandlat en. Att gå via Patientnämnden och HSAN tar bara tid, säger han.

Verksamhetschefen på södra Vårdcentralen i Norrtälje, Stina Gardell är på semester och har inte kunnat nås för en kommentar.

Gustaf Andersson

[email protected]

Mer läsning

Annons