Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlös fick fängelse för mordbrand

En 47-årig man dömdes i Norrtälje tingsrätt till två och ett halvt års inlåsning för tre anlagda bränder.
Stor intervju med 47-åringen efter rättegången

Annons

Det var strax före jul som den hemlöse 47-åringen tröttnade på att sova utomhus. Han startade tre bränder varav en, vid en butik för djurartiklar, kunde ha spritt sig och lett till omfattande förödelse.

Omedelbart efteråt gick 47-åringen till polisen och erkände. Han avslöjade också sitt motiv, som var att få husrum på häktet över jul och nyår.

Men vistelsen bakom lås och bom blir alltså avsevärt längre än vad 47-åringen planerade. På grund av den stora spridningsrisken vid djurbutiken dömdes manenn inte för skadegörelse utan för mordbrand.

Norrtelje Tidning 21 januari:

Fången som ville in i värmen

Det var så kallt. Och jag var deprimerad för att det snart var jul, säger han.

Roger, 47 år, saknade bostad och hade ingenstans att fira jul. Därför anlade han tre bränder och gick till polisen för att erkänna.

Igår hölls rättegången och han kan bli dömd för mordbrand. Det var lugnt hos polisen och brandkåren. Snart var det jul. Ändå började polisradion att spraka kring midnatt under natten mot den 23 december. Flera eldsvådor rapporterades och brandkåren ryckte ut.

Nästan genast upptäcktes tre anlagda bränder, den allvarligaste vid en butik för djurfoder och husdjursartiklar på Baldersgatan.

Vid tio över ett på natten ringde en man som heter Roger på polisens porttelefon och erkände att det var han som tänt på. Dessutom sa han sig vilja få husrum och ett slut på det liv han levde. Roger fick som han ville. Han häktades och fick fira jul inomhus, nämligen på Österåkeranstalten.

Vårdarna har fört Roger från cellen till ett besöksrum nära centralvakten. Han berättar den samtidigt tragiska och lustiga historien om att begå brott med det enda syftet att bli inlåst.

Tidigare under dagen var jag omhändertagen för fylleri. Jag hade ingenstans att bo och började må dåligt över att det snart var jul. Därför tände jag på, säger Roger på en dialekt som låter precis som polisprofessorn Leif GW Persson.

Hemlösheten hade varit ett tema sedan sommaren. Socialtjänsten i Norrtälje hade placerat Roger på ett behandlingshem söder om Stockholm. Där ville han inte vara kvar.

Hemmet låg ovanpå ett tryckeri. Först gick tryckpressarna. Sedan väcktes man på natten av lastbilarna som hämtade tidningar.

Roger ville ha en egen lägenhet. Men socialtjänsten var kallsinnig, antagligen för att Roger inte skött vistelsen på behandlingshemmet. Han började flytta runt mellan kompisar.

Det var okej så länge jag var välkommen. Problemet var att jag aldrig kunde kräva att få komma och bo någonstans. Det blev mycket att jag sov utomhus, säger Roger.

Det var slitsamt att dricka, ta droger och inte ha någonstans att ta vägen. Hösten övergick i vinter och temperaturen sjönk. Två dagar före julafton hade Roger fått nog.

Det var så kallt. Jag började att bli riktigt deprimerad med tanke på julen. Jag hade velat fira med min mamma, men hon är gammal och dålig.

Roger trodde inte att bränderna kunde sprida sig. Men branden vid djurfoderbutiken kunde, enligt räddningstjänsten, ha lagt flera fastigheter i aska. Huset som butiken låg i var värderad till fem miljoner kronor. Därför åtalades Roger, utom för två fall av skadegörelse, för mordbrand.

Jag hamnade på ungdomsvårdskola när jag var 15 år. På 90-talet var jag gift, men det där med att gå till jobbet var nog inte min grej. Så det blev brott i stället. På en dag tjänade jag lika mycket som under en vecka på det vanliga jobbet.

Roger vill inte ha kontraktsvård mot missbruket. Därmed ökar sannolikheten att han döms till ett långt straff.

Efter fängelset, om det blir fängelse, ville jag inte hålla på med droger och kriminalitet längre. I Norrtälje kan jag inte stanna eftersom jag alltid träffar fel folk.

Jag flyttar nog norrut någonstans. Förr bodde jag i Järvsö. Där trivdes jag bra.

Så kommer häktesvakterna för att hämta Roger fången som anlade bränder bara för att få tak över huvudet och en plats att sova på.

Fotnot: Roger heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons