Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga, dova gränsland

Det vilar något hemlighetsfullt över de målningar Lars Grandin visar i Hallstavik just nu.
En känsla av att befinna sig i ett gränsland mellan minnen och verklighet.

Annons

Några människor står på en strand, vända ut mot havet där ett fartyg passerar. Ovanför vattnet drar bulliga molnskyar förbi.

Lars Grandins ”Utblick” har en vemodig, eftertänksam stämning med sina disiga färger och mjuka former.

I ”Pålandsvind” rör sig en segelbåt i vågorna, medan människor betraktar den från land. Stilla och dröjande, framför det mörka havet.

Lars Grandin visar just nu både måleri och litografier på Hallstaviks bibliotek. Flera av målningarna är som utsnitt ur berättelser, minnen som fastnat och blivit bilder att bära med sig. En man på en cykel i ett soldisigt landskap, med armarna sträckta rakt ut som en hälsning till vårljuset. En flodbädd i dovt gråsvarta toner, där strandkanterna bara går att ana.

Landskap där molnformationer tornar upp sig på himlen och skapar en känsla av rörelse och förändring. Snart kommer bilden att förändras, berättelsen går vidare.

Lars Grandin är född i Edsbro och uppvuxen i Roslagen. Numera bor han i Stockholm och har sin ateljé utanför Katrineholm i Södermanland. Han är utbildad vid konsthögskolan och har bland annat ställt ut i Göteborg, Stockholm och Wien.

I Hallstavik visar han även litografier. Flera av dem har också motiv från hav och kust, med Wrangelska palatset i Stockholm som ett undantag. Känslan är ofta öppen, luftig och lite drömmande. En mamma med ett barn på armen och blicken mot havet. En segelbåt som rör sig mot land.

Hos Lars Grandin möts dova, disiga färger och en känsla av djup och vidd. Det är bilder att dröja sig kvar vid och låta tankarna vandra långt bort.

Utställningen pågår till och med 22 april.

Mer läsning

Annons